in

Dags att göra slut? 5 regler att följa för ett schysst break up

breakup

Att göra slut är alltid jobbigt, men har du väl bestämt dig så är det bäst för er båda att få det gjort så snart som möjligt. Du är en vuxen människa – du kommer att fixa det! Mer

Det finns många sätt att göra slut på, men tänk på att ärlighet varar längst även i detta fall. Du gör säkert ditt bästa för att inte vara elak och för att undvika onödiga komplikationer och missförstånd – men ska du lyckas bör du följa dessa viktiga regler:

1. Försvinn inte från radarn

Har du beslutat dig för att göra slut? Låt personen ifråga få veta det! Att plötsligt och utan förklaring sluta svara på mess och när hen ringer är rent ut sagt taskigt. Och väldigt omoget. Hen kommer först att bli förvirrad, därefter ledsen och i värsta fall förbannad.

2. Ge en förklaring

Om ni verkligen har haft något som kan betecknas som en relation så är du skyldig att berätta varför du vill göra slut. Vi har alla ett behov av att veta varför saker händer, och det gör det lättare för ditt ex att stänga dörren och gå vidare med sitt liv. Du behöver absolut inte vara elak eller lista alla hens fel och brister för det. Det kan också vara schysst att berätta om du blivit kär i en annan, även om det är jobbigt för er båda. Fast ibland kan en ”vit lögn” vara det bästa alternativet för att inte såra i onödan. Det är balansgång som du får tänka över noga i förväg. Ett till råd bara – trassla inte in dig i en massa onödiga lögner, det straffar sig alltid.

3. Vackla inte

Har du bestämt dig för att göra slut så stå fast vid dit beslut och vackla inte. Detta kan vara lättare sagt än gjort om ditt ex bönar och ber att du ska ge förhållandet en chans till, eller kanske använder sig av känslomässig utpressning som att gråta eller hota. Och ärligt talat – du hade ju inte tagit det här jobbiga steget om du inte varit säker på din sak.

4. Bekräfta att förhållandet varit ”på riktigt”

Såvida inte personen du gör slut med är en komplett skithög är det schysst att bekräfta att du verkligen haft starka och äkta känslor för hen; att hen är en bra person men att ni två helt enkelt inte passar ihop. På så sätt slipper ditt ex att få tankar i stil med ”Vad är det för fel på mig?” och mår förhoppningsvis lite mindre dåligt.

5. Fortsätt inte vara vänner

Det kanske låter hårt, men oftast är det bäst att göra ett tydligt avslut och inte fortsätta att umgås. I alla fall till en början, medan allt lägger sig. Att fortsätta vara ditt ex ”vän” kan ge fel signaler och göda förhoppningar om att det kan bli ni två igen. Om ditt ex behöver stöd efter att ni gjort slut så är du fel person att ge detta. Att undvika att träffa den man precis gjort slut med gör det lättare för båda parter att komma över relationen och gå vidare med sina liv.