in

Dagens hjälte: här är 12-åringen som med sin kropp blockerar homofobisk protest

pojke protesterar mot homogober

En tolvårig pojke i Mexiko bestämde sig för att stå upp mot homofobin – bokstavligt talat. Nu talar hela världen om honom. Mer

>Det var i helgen som tusentals personer i Celaya, Guanajuanto i Mexikohade samlats för att demonstrera mot homosexuellas rätt att gifta sig. Men de mötte motstånd – av en pojke som uppges vara 12 år gammal, något som VeckoRevyns systersajt amelia var först med att uppmärksamma.

Det var under söndagen som fotografen Manuel Rodríguez postade en bild på Facebook av hur den unge pojken stod mitt ute på öppen gata och demonstrerade mot ett stort tåg med tusentals anti-gaydemonstranter. Till bilden har Rodríguez lagt ut en bildtext med orden:

”Jag mår illa av att se så mycket homofobi på en och samma plats. Men jag stannar upp och visar den här bilden av ett barn som försöker stoppa demonstranterna.”

Pojkens modiga handling jämförs nu med ”tank man”, en man som under protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989 ställde sig fram rullande stridsvagnar.

tianasquare

Bilden på den 12-åriga mexikanska pojken har på kort tid redan nått världens alla hörn och blivit omskriven i medier överallt.

– Först trodde jag att han bara lekte, säger Rodríguez till Regeneracion.mx.

Men efter att Rodríguez hade tagit bilden så gick han fram till den unge pojken och frågade varför han ställde sig mitt på gatan – framför anti-gaydemonstranterna.

– Då sa han: ”Jag har en morbror som är homosexuell, och jag hatar människor som hatar”, säger Manuel Rodríguez.

 

Anti-gaymarschen i Celaya, Guanajuanto där närmare 11 000 demonstranter deltog anordnades efter att presidenten Enrique Peña Nieto föreslog att ändra landets grundlag för att tillåta samkönade äktenskap nationellt. Hittills får samkönade par bara gifta sig lagligt i Mexico City, Coahuila, Quintana Roo, Jalisco, Nayarit, Chihuahua och Sonora, men det är fortfarande olagligt i flera av Mexikos resterande stater enligt The Guardian.