in

Dagens bästa nyhet: forskare jobbar på en nyttig choklad

chocolate
Bildkälla: weheartit.com

Kakaobönan innehåller massor av nyttiga antioxidanter. Men i sin process att bli en chokladkaka tappar den mycket av sina nyttiga egenskaper. Nu jobbar forskare i Ghana på att ta fram vad de kallar SUPERCHOKLAD – ja tack!

Mer

Forskarna från University of Ghana har nu hittat metoden för att bevara de nyttiga ämnena i kakaobönan. Forskarna menar dessutom att den nya kakaoframställningen gör chokladen ännu godare än i dag! När man kan använda denna superkakao kommer chokladen alltså både smaka bättre och vara nyttigare för oss. Yäy!

Hur går det till då? Innan bönan blir choklad så tas kakaofruktens frön ur sina kapslar för att jäsas, torkas och rostas. Under den här processen så försvinner mycket av det som kontrollerar smaken och mängden antioxidanter i kakaobönorna. 

Forskarna har nu provat att ändra på både jäsnings- och rostningsprocessen för att bevara bönans hälsosamma ämnen. Det har visat sig att små förändringar gör stor skillnad för både hälsoaspekterna och smaken! Antioxidanter minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver SVT

Vår kommentar till detta är följande:

giphy2

hannah byline veckorevyn3