in

Cissi Wallin: ”Ännu (!) en anledning till varför inte feminismen gått för långt”

cissi wallin

Efter blogginlägget om hur en svensk kille köpte sex i Prag. Läs Cissi Wallins krönika om varför feminismen inte gått för långt.

Mer

Det här har hänt

I torsdags spreds ett blogginlägg i sociala medier. Ett inlägg där en kille i 18-19-årsåldern beskriver hur han under en resa till Prag köpte sex. Han publicerade flera bilder på sig själv tillsammans med kvinnan han påstod sig ha köpt sex av. Kort därefter följde både hyllningar och stark kritik i kommentarsfält på bloggen och Facebook.

”Om det här är sant och den här människan finns; SÅ JÄVLA VIDRIGT. Kommentarerna får mig att gråta”, skrev en person på Twitter.

”Vilket svin. Dags att skicka hans text till hans föräldrar”, menade en annan.

Även teve- och radioprofilen Cissi Wallin reagerade och här väljer vi att publicera hennes krönika.

Han är en så kallad vanlig kille. Bor i en svensk småstad, går sista året på gymnasiet, har några tatueringar. På hans facebook-konto läser jag att han gillar musik, fester och tjejer. Precis som många andra snubbar i hans ålder. Gick man dock in på denne vanlige killes blogg tidigare i veckan fanns ett inlägg där han beskrev hur han på en resa till Prag gått in på en bordell och köpt en ”tjeckisk hora”. Han recenserade hennes utseende (tydligen har hon fult ansikte men snygg kropp), berättade om hur han ”visade vem som bestämde” och publicerade sen ett foto på honom tillsammans tjejen han påstod sig precis ha köpt på en skabbig bordell i centrala Prag. En av unga svenskars favoritstäder att festa i, för övrigt. Kung i baren. I kommentarsfältet på hans blogg vällde hejarropen in, främst från andra killar. De kallar honom ”king”, frågar om detaljer, pratar om den prostituerade tjejen, och kvinnor överlag som varor. Inte människor, utan objekt utan känslor som man som kille får göra vad man vill med. Framförallt om man betalar.

Det de missar är att en majoritet av alla, främst unga tjejer i din och min ålder som säljer sina kroppar på till exempel bordeller runtom i Östeuropa, är slavar. De är offer för trafficking. Unga, fattiga tjejer från landsbygden i Rumänien, Polen, Tjeckien och närliggande länder som blivit lovade ett modellkontrakt, eller annat bra jobb i en större stad. Men när de väl kommer dit så blir de fångar, tvingade till att låtsas älska att sälja sina kroppar till män på löpande band. Pengarna? De tar hallickarna.

Hur kan en kille född i mitten av 90-talet ha fått så usel kvinnosyn? Hur kan han inte förstå att hans chanser att få jobb, en seriös kärleksrelation och allt det där andra de flesta suktar efter, tack vare ett blogginlägg har minskat rejält? Eller han kanske är så stolt över vad han gjort att han på allvar tror att det här ska gynna honom? Är en skrämmande stor del unga män i Sverige idag invaggade i det tänket? ”Bro’s before ho’s”, ”jag ska visa vem som bestämmer, slyna”…

Det sägs att feminismen har ”gått för långt” i Sverige. Även killarna i sexköparens bloggkommentarsfält säger det. Vet du vad jag tycker har gått för långt? Det helt öppna kvinnohatet. Och att ännu en generation växer upp i och med det. Gud vad jag hade velat slippa skriva den här texten, såhär fjorton år in i 2000-talet.”