in

Cassandra Klatzkow: ”Jag vill ta tillbaka ordet ’tjock'”

cassandra klatzkow kropp

I veckans avsnitt av Snack berättar kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow om hur det är att ha en kropp som inte är normsmal, vikten av att använda ordet ”tjock” som något positivt och varför hon är hoppfull inför framtiden. Mer

För några somrar sedan skulle Cassandra Klatzkow gå och bada med sina kompisar, men kunde inte. Hennes känslor och tankar inför hennes kropp fick henne att bryta ihop och hon kände att det var omöjligt att visa sig i badkläder.

För att återta kontrollen över sina negativa tankar tog hon några bilder på sig själv i bikini. Cassandra la upp en av bilderna på Instagram och responsen blev enorm. Snart var hon kroppsaktivist och i dag följer nästan 10 000 henne på Instagram för att inspireras och peppas.

– Majoriteten av all respons jag får är positiv. Många unga tjejer hör av sig med allt ifrån direkta frågor som ”hur hittar du kläder? Jag har jättesvårt att hitta kläder som känns bra på min kropp” till ”tack för att du hjälper mig med min självbild”, säger Cassandra i Youtube-programmet Snack.

Curves

Ett foto publicerat av CASSANDRA KLATZKOW (@cassklatzkow)

I Snack berättar Cassandra också att hon ofta får höra att det är ohälsosamt att vara tjock och att det finns många fördomar mot tjocka personer.

– Man kan inte se på en kropp om den är hälsosam eller inte. En smal kropp är inte lika med en hälsosam kropp, vilket många tror och det är en myt, säger Cassandra.

”Tjock förknippas med lathet och fulhet”

Hon berättar också att det är viktigt för henne att ladda ordet ”tjock” med positiva saker och ta tillbaka ordet.

– Tjock förknippas ofta med lathet, ointelligens, fulhet och så vidare. Det är ju fel. En tjock person kan också vara jätteintelligent, jättevacker och hälsosam. ”Tjock” är ett ord som många använder som skällsord, men som jag ju måste använda när jag beskriver min kropp ser ut. Vad ska jag annars använda för ord, om jag nu måste prata om hur min kropp ser ut – vilket jag gör, eftersom jag är kroppsaktivist.

Se hela programmet om kroppar, normer och att aktivism här:

Glöm inte att prenumerera på VeckoRevyns Youtube-kanal!

 

Ps. Du har väl inte missat att vi redan har snackat med…
Nicole Falciani om depression
Clara Henry om mens
HanaPee om långa relationer
Freja Lindberg om transaktivism
Sandra Beijer om olycklig kärlek