in

VeckoRevyns Irena Pozar är en av framtidens mäktigaste journalister

irenapozarorginal 1

Fackorganisationen TCO har utsett framtidens 99 mäktigaste i Sverige. En av de journalister som kvalar in på listan är VeckoRevyns Social Media Manager och krönikör, Irena Pozar, 24.

– Det känns så bra och helt sjukt! Jag tror att min plats på listan beror på att jag jobbar mycket digitalt, lyfter jämställdhetsfrågor och försöker engagera unga i mina texter, säger hon till VeckoRevyn. Mer

Irena Pozar, 24, har de senaste åren gjort avtryck som en av Sveriges mest tongivande journalister, och sätter med sina feministiska krönikor agendan i Sverige. Hon har en bakgrund på Nyheter24 och Expressen, och sedan i oktober är hon krönikör och också chef för sociala medier på VeckoRevyn och Bonnier Tidskrifter.

irena pozar 99 maktigaste

[adSpace placement=”auto”]

Nu prisas hon för sin insats genom att hamna på Framtidens 99 mäktigaste-listan, som fackorganisationen TCO tagit fram.

– Vi i TCO vill uppmärksamma kraft, mod och innovationsförmåga som finns hos unga och engagerade. Vi har listat de vi tror kommer vara bland de mäktigaste inom samhälle, politik och näringsliv i framtiden, säger Eva Nordmark, ordförande på TCO, i en kommentar.

VeckoRevyn vill förstås veta hur det känns för vår grymma medarbetare!

– Det känns så bra, och helt sjukt!

Varför får du detta, tror du?
– Jag tror att min plats på listan beror på att jag jobbar mycket digitalt, lyfter jämställdhetsfrågor och försöker engagera unga i mina texter.

Vilka är dina tre bästa tips till unga som vill påverka mer?

– 1. Våga vara arg – är något orättvist och jävligt finns det ingen poäng i att linda in det. 2. Hitta personer som backar dig och har din rygg. Ska du skriva om frågor som upprör många, till exempel feminism och antirasism, kommer du få mycket skit. Att ha ett skyddsnät är därför ovärderligt och nödvändigt. 3. Ta hjälp av andra. Det finns inget egenvärde i att konkurrera med folk som har samma mål som du. Ensam är inte stark, som bekant.

Du vågar sticka ut hakan och får också utstå hat. Hur hanterar du det? 

– Det är i perioder svårt och extremt tröttsamt. Men det går, mycket tack vare chefer, kollegor, läsare och vänner som påminner en om att det man gör betyder något. Jag ser också till att anmäla allt grovt hat, det är mitt enda sätt att egentligen slå tillbaka. Men det funkar rätt bra.

Vad vill du göra mer med din makt?

– Förändra, förändra, förändra. Det är väl det alla vill, men mer specifikt vill jag att tjejer ska växa upp i ett samhälle där de inte känner sig ensamma, värdelösa och rädda för att blir illa behandlade på grund av sitt kön. Även om jag inte kan krossa patriarkatet, kanske jag kan få några tjejer att känna ”jag är inte ensam”.

Vilka andra makthavare inspirerar dig och varför?

– Ida Östensson som grundat organisationen Make Equal och föreningen Fatta. Hon är enormt viktig för Sveriges jämställdhetsarbete i dag. Likaså Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.

När TCO på onsdagen presenterade sin lista Framtidens 99 mäktigaste fanns Irena Pozar på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier med som en av tolv journalister, i sällskap med bland andra Svd:s Carolina Neurath, Expos chefredaktör Daniel Poohl, Sveriges Radios Emanuel Karlsten och GP:s Alice Teodorescu.