in

Experter: Att vara crazy catlady är bra för din mentala hälsa

paverka mentala halsa med djur

Nu berättar experter hur det påverkar vår mentala hälsa att ha husdjur och äntligen har vi en legitim anledning att bli en galen kattlady! Mer

Att man mår bra av sin pälsklädda kompis är ingenting nytt, det blir din alldeles egna bästa kompis som du kan berätta allt för och hen kan inte säga någonting emot det. Katt eller hund, det spelar faktiskt ingen roll. Men varför blir ditt husdjur egentligen så glatt när du kommer innanför dörren? Eller ligger nära om du är sjuk? Och varför tittar de på dig medan du sitter på toa? Och varför tenderar djurägare att ha en bättre mental hälsa?

För Elite Daily har psykologen Danielle Forshee berättat varför!

Ni bygger en relation

Experten berättar att som i vilka andra relationer som helst så vill man knyta ett band som djur och ägare, och det gör man genom att ge och ta kärlek. Detta är alltså inget som människor är ensamma om som art utan djur har samma behov av bekräftelse. Att knyta detta band kan för en människa vara att klappa, pussa och prata mjukt med sitt djur medan ett djur knyter sina band genom att lyssna outtröttligt på sin husse eller finnas nära när ägaren verkar behöva det.

Ni hittar ett eget språk

Även om ett djur inte kan prata vet vi mycket väl att de förstår känslor och energier och kan läsa av volymen och tonen på rösterna omkring sig. Ett djur och dess ägare kommunicerar därför lika tydligt med varandra även om de inte pratar samma språk. Eftersom du pratar vänligt med ditt djur, och bekräftar det hundra gånger mer än vad du någonsin gör mot din bästa vän, förstår djuret tillslut ditt mönster av hur du visar bekräftelse. De förstår också att de kan komma i reaktion på något de gjort, till exempel om de varit supergulliga. Och husdjuren vet också exakt hur du reagerar när du är stressad, arg eller ledsen. Därför lär dem sig hur de ska ge dig kärlek, kan man säga.

Men varför mår vi då så bra av våra djur?

Alla mår bra av att få bekräftelse och kärlek. Men alla mår också bra av att ge kärlek och bekräftelse. Ditt djur visar ständig tacksamhet när du klappar den på magen eller kliar bakom örat. Den ligger tryggt vid dina fötter när du ska sova och är du ledsen för något eller stressad kan hen få dig att skratta. Det är alltså en relation som får dig att reagera lika positivt som när du ser någon annan du håller kär. Ett djur får dig också att känna dig mindre ensam, vilket bara det får dig att må mycket bättre. Tack vare kärlekshormonet (oxytocin) minskar risken för depression, stress och högt blodtryck.

Så har du en katt eller hund där hemma, snacka på även om du inte får något svar — de hör dig och du får ett lyckligare liv för varje blöt puss du låter dem ge dig!