in

Borgmästare i London förbjuder kroppshetsande reklam

Nytt förbud mot kroppshetsande reklam
Huffington Post

Londons borgmästare Sadiq Khan tröttnade på reklam som bidrar till orealistiska kroppsideal. Därför förbjuds nu all annonsering som kan bidra till negativ kroppsuppfattning i kollektivtrafiken. ”Ingen ska känna sig pressad till att behöva se ut på ett visst sätt medan man åker tunnelbana eller buss”, säger borgmästaren. Mer

Under en valkampanjen lovade Sadiq Khan, borgmästare i London, att förbjuda all reklam som gör att människor anpassar sig till orealistiska eller ohälsosamma kroppsideal. Enligt honom är unga en särskilt utsatt grupp.

– Som pappa till två tonårsflickor är jag mycket bekymrad över den här typen av reklam som kan förnedra människor, särskilt kvinnor, och få dem att skämmas över sina kroppar. Det är hög tid att detta får ett slut, säger Sadiq Khan i ett pressmeddelande, enligt Metro.

Och nu blir vallöftet verklighet! Sadiq Khan blev borgmästare i maj 2016 och från och med nästa månad träder förbudet i kraft. Reklam som kan bidra till ohälsosamma kroppsideal kommer att förbjudas i kollektivtrafiken i London. Det handlar alltså som annonser på bussar, spårvagnar och stationer samt i tunnelbanor.

Nytt förbud mot kroppshetsande reklam
En av de reklambilder som har väckt mycket uppmärksamhet i Londons tunnelbana. ”Are you beach body ready?” från företaget Protein World.
Faksimil: Huffington Post.

En speciell reklamgrupp ska tillsättas och övervaka Transport of Londons annonser för att kontrollera att ingen reklam frångår de nya reglerna. I ett pressmeddelande säger borgmästaren:

– Ingen ska känna sig pressad till att behöva se ut på ett visst sätt medan man åker tunnelbana eller buss och jag vill skicka ett tydligt meddelande till reklambranschen om detta.

Går det att förbjuda kropphetsande reklam i Sverige?

VeckoRevyn har tidigare skrivit om ett liknande förbud i den norska staden Trondheim. Nu funderar många på om en liknande lag skulle kunna finnas även i Sverige.

[adSpace]

Sveriges Kvinnolobby, som driver en kampanj mot könsdiskriminerande reklam, är positiva till initiativet i London. Clara Berglund, som är generealsekreterare i Sveriges Kvinnolobby, säger till Metro:

– Vi tycker att det här är ett fantastiskt initiativ och det är så roligt att se att politiker tar ett mer aktivt ansvar över de reklamytor som de själva äger. I dag finns det mycket reklam som är sexistisk och diskriminerande på olika sätt. Jag tror att det skulle vara jätteviktigt om vi kunde få en liknande reglering i Sverige.

Men Rebecca Heinemann, som är kansliråd på finansdepartementets konsumentenhet, menar att det kan bli svårt att lagstifta om förbud mot reklam som uppmuntrar till ohälsosamma kroppsideal eller könsdiskriminerande reklam.

– En sådan lagstiftning skulle strida mot grundlagen, säger Rebecca Heiniemann till Metro.

Vilken typ av reklam som får visas i Sveriges kollektivtrafik är upp till varje enskild aktör. Lokaltrafiken i Stockholm, SL, har till exempel en policy för kommersiell reklam som uppdaterades 2005 där man förbjuder könsförnedrande reklam. Men policyn säger inget om kroppsideal.

Vad tycker du? Bör reklam som bidrar till orealistiska kroppsideal och kroppshets förbjudas i kollektivtrafiken?