in

Bo med en kompis? Här är 8 saker att tänka på

tips att bo med din tjejkompis
Källa: Unsplash

Att bo med en tjejkompis kan vara det bästa som finns! MEN det finns också risk för bråk där vänskapen i värsta fall kan förstöras. Här är tipsen som kan rädda er relation! Mer

Efter att ha bott några veckor tillsammans med din bästa vän har du förmodligen sett hens sämre sidor. Lämnar din nya sambo alltid disken framme? Eller tar långa duschar när du är stressad och måste in i badrummet? Här är tipsen som håller er vänskap vid liv.

1. Fundera på om du vill bli roommate med din vän

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Du kommer inte kunna bo med alla dina vänner. Det är en stor skillnad mellan att spendera några timmar med din vän och att bo ihop. Vissa människor fungerar man inte med under längre perioder och därför är det viktigt att du noga tänker igenom ditt beslut om vem som passar att bli din nya roommate. Kommer det fungera? Vågar ni tjafsa och kan ni lösa problem? En bra grej är att först testa att resa ihop för att se hur ni fungerar tillsammans.

2. Prata om era problem

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Precis som i vilken relation som helst är det viktigt att prata om problemen. Det är bra om ni har pratat ihop er innan ni flyttar ihop – till exempel om praktiska grejer som hur ni ska dela upp städningen. Prata också om regler gällande övriga relationer, exempelvis andra vänner och partners. Hänger din roommates partner hos er fem dagar i veckan och äter upp all frukost? Då kan det garanterat leda till bråk!

3. Skaffa diskmaskin

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Disken… kanske det mest onödiga tjafset? Om ni har diskmaskin slipper ni irritera er på smutsdisk och istället lägga tid på annat!

4. Boka in att hänga

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Ja, det kanske låter konstigt eftersom ni bor på samma adress. Men jag tycker alltid att det känns som att man hänger mindre med sin kompis när man blir sambos. Vardagen kommer ofta i vägen så se till att göra tid för varandra. Boka in en kväll i veckan där ni kollar på en serie och lagar en god middag ihop!

5. Bekräfta din roommate när hen gör dig en tjänst

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Det låter kanske töntigt! Men mitt i all vardagsstress kan man lätt ta personer för givet. Uppmuntra din roommate om hen gör kaffe till dig på morgonen. Likaväl kan du peppa din roommate med att köpa hem hens favoritchoklad. Varför inte tvätta hens kläder när du ändå ska ner i tvättstugan? Ni är ett team nu!

6. Respektera bådas egentid

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Det är såklart tråkigt om någon av er gömmer sig på rummet hela tiden. Men ibland är det behövligt. Ni kommer inte att orka ses hela tiden och det kan vara skönt att få stänga dörren om sig. Vissa människor har större behov av egentid. Respektera detta!

7. Ha ett kontrakt

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Bestäm en uppsägningstid om ert samboskap inte skulle fungera. Kanske att ni måste säga till en månad i förväg om någon av er ska flytta ut?

8. Prata om ekonomi

Bo med din tjejkompis-så får du det att funka

Ska ni dela upp kylen eller har ni ett gemensamt matkonto? Personligen tycker jag att snålhet förstör de flesta relationer. Jag vill inte behöva swisha för en skvätt mjölk i mitt kaffe. Här är det är viktigt att ni har samma syn på ekonomi, och att ni vågar prata om det.