in

Blir du arg när du är hungrig? Här är forskarnas förklaring

argtjej

Nu har forskare bekräftat det som jag – och många med mig – redan visste. Att bli arg när man är hungrig, ”hangry”, är verkligen ett riktigt tillstånd. Anledningen är att hjärnan behöver kalorier för att kunna kontrollera aggressioner.

Mer

När vi inte fått i oss kalorier på ett tag blir vi helt enkelt mer aggressiva. I en amerikansk studie testades två grupper av högskolestudenter för att se om de blev ”hangry”. Den ena gruppen serverades lemonad som innehöll socker (och därmed kalorier) och den andra gruppen fick lemonad som var sötad med sukralos – ett kalorifritt sötningsmedel, skriver Huffington Post

Efter lemonaden kunde deltagarna sätta på extremt hög musik i andra deltagares hörlurar. Deltagarna som hade druckit den kalorifria lemonaden reagerade mer aggressivt än den andra gruppen. Och enligt Dr. Bushman, professor i kommunikation och psykologi vid universitetet i Ohio, beror det på att den gruppen inte hade den självkontroll som krävdes för att inte bli irriterade. 

– Vi vet att prefrontala cortex (alltså den främre delen av hjärnans pannlob, reds. anm.) hänger ihop med självkontroll. Och vi vet också att det kräver energi. Även om hjärnan bara står för 2 procent av vår kroppsvikt, behöver den 20–30 procent av kalorierna vi konsumerar. Och den får de här kalorierna från mat. 

Så, vad göra? Det bästa för att behålla kontrollen är helt enkelt att alltid ha snacks som frukt och nötter nära till hands 🙂

byline lisa