in

Bjud på en härlig vegansk 3-rättersmeny!

meny dragare

VeckoRevyns bloggare Ellen Färnström har varit vegan i över ett år. Här delar hon med sig av en vegansk tre rätters-meny, perfekt för höstens helgmiddagar! Mer

Förrätt: Frasigt småplock

förrätt

Tid: 20 min, 4 port.

INGREDIENSER: 

Vegansk smördeg (finns färdig att köpa på tex Ica)
Soltorkade tomater
Oliver
Sparris
2 rödlökar
1 msk veganskt mjölkfritt margarin
1 tsk socker
Salt

GÖR SÅHÄR: 

Sätt ugnen på 200°C. Skär upp smördegen i tolv rektanglar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nu ska vi karamellisera rödlök! Skär lök och lägg i en panna med smör. Bryn på hög värme tills löken får färg, sänk sedan värmen, tillsätt socker, salt och pyttelite vatten och låt puttra några minuter. Skär upp soltorkade tomater, oliver och sparris. Lägg alla ingredienser på smördegen och ställ in i ugnen i 15–20 min, tills smördegen har fått en gyllene färg. Servera direkt!

Huvudrätt: Gräddig gnocchi

varmrätt

Tid: 15 min, 2 port.

INGREDIENSER: 

1 paket färsk gnocchi (gärna gjord på potatis)
1 rödlök
2 spetspaprikor
Soltorkade tomater
1 förp. iMat havre matlagningsgrädde
Vegansk smältbar ost
Salt  och peppar
Basilika

GÖR SÅHÄR: 

Strimla lök, paprika och soltorkade tomater. Stek lätt i en stekpanna med olivolja. Tillsätt grädde och låt puttra i 2–3 minuter. Under tiden kokar du gnocchin. Riv ner ost i gräddsåsen efter smak. Ju mer ost, desto krämigare blir såsen! När grädden kokat, hacka ner basilika, häll i den färdiga gnocchi och rör om. Klart!

Läs också: 19 godissorter för dig som är vegan 

Efterrätt: Kladdig kladdkaka

efterrätt

Tid: 30 min, 6–8 port.

INGREDIENSER: 

[adSpace]150 g mjölkfritt margarin
2 msk sirap
3,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1,25 dl vatten
1 krm salt
Kakao eller kokosflingor (till formen)
Vegansk vaniljglass och hallon (till servering)

GÖR SÅHÄR: 

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med margarin och strö kakao eller kokosflingor på botten och kanterna. Smält margarinet och rör i sirap och vatten. Blanda socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda väl. Häll smeten i formen och grädda i 25 min, inte längre. Ät gärna inom några timmar. Servera med vaniljglass.

2 frågor till Ellen:

ellen1

Om man är nyfiken på att bli vegan – vilka är dina bästa nybörjartips? 

– Först och främst att bli medveten genom att till exempel kolla på dokumentärer. Mina favoriter, som också var startskottet för mig att bli vegan, är Cowspiracy (miljöperspektivet), Forks over knives (hälsans perspektiv) och Earthlings (djurens perspektiv). När jag väl hade bestämt mig att ändra livsstil började jag följa massa veganska matkonton på Instagram för inspiration. Jag kollar också mycket på Youtube, sök på till exempel ”What I eat in a day – vegan”. Och så kan man gå med i veganska Facebookgrupper, som ”Vad lagar du för veganmat idag?”.

Vilket är ditt go to-vardagsrecept? 

– När jag inte vet vad jag ska äta gör jag alltid tacos eller färska vårrullar med jordnötssås! Båda rätterna är jätteenkla att göra, och så älskar jag mat man kan äta med händerna, haha! När det gäller tacosen gör jag färsen av sojafärs, min favvo är från märket Anamma, eller med bönor. Sen öser jag på med grönsaker och guacamole! Enkelt, snabbt och gott!

För fler veganska recept: fitspooration.se

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.