in

Benedict Cumberbatch tackar nej till roller — kräver lika lön till kvinnor

benedict cumberbatch infinity war
FayesVision/WENN.com

Aktuella skådespelaren Benedict Cumberbatch gör nu klart för filmbranchen att han kommer tacka nej till framtida roller där hans kvinnliga motspelare inte får lika lön — och vi bara hoppas fler hakar på! Mer

Skådespelaren Benedict Cumberbatch, känd från bland annat serien Sherlock och filmen Avenger: Infinity War,  berättade nyligen att han från och med nu kommer tacka nej till roller där hans kvinnliga motspelare inte får jämställda löner.

Det var till Radio Times, under en intervju om The Avenger: Infinity War som Benedict berättade om vad han känner kring den ojämställda filmbranchen.

– Det handlar om ett förverkligande. Jämställa löner och en ”plats vid bordet” är grunderna för feminismen, säger Benedict och fortsätter:

— Fråga kvinnor vad de tjänar och säg: Om hon inte får samma lön som oss män, gör jag det inte.

Under 2016 tjänade kvinnor 80 procent mindre än män, i USA, för samma arbete. Enligt AAUW kommer vi inte nå jämställda löner förens år 2119 om det fortsätter i denna takt. Cumberbatch säger att han är stolt att han varit en av få män i rollerna i hans senaste filmprojekt och att det är dags att göra plats för kvinnornas röst i filmskapandet.

— Jag är stolt att jag och min vän Adam är de enda männen i vårt produktionsteam; nästa projekt kommer vara en historia om kvinnor, från en kvinnas perspektiv om moderskapet, i en tid fylld av miljökatastrofer, berättar Benedict.

Att Benedict Cumberbatch tar denna ställning är något han hoppas smittar av sig på resten av filmbranschen och berättar att han gärna använder sitt namn och den makt den besitter för att sprida budskapet. Han beskriver också vikten av att kvinnor ska vilja jobba i filmbranchen, då de senaste året gått otroligt bra för just filmer spelade med en rollsättning uteslutande av kvinnor, och ger Black Panther som exempel:

— Om det kretsar kring mitt namn för att få investerare, så kan vi lika gärna använda det för att uppmärksamma feministiska filmprojekt. Hälften av publiken kommer ju också vara kvinnor. Se på Black Panther, som nu är den tredje mest framgångsrika filmen någonsin.

Om det krävs att en man berättar att lönerna inte är jämställda för att något ska förändras hoppas vi Benedict Cumberbatch blir startskottet för det, och att fler vågar ta ställning för sina kvinnliga medarbetare.

Tack för inspo, Hello Giggles!

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!