in

Allt du behöver inför Australien-resan – från visum till strandtips

allt du behöver veta om australien

Planerar du en Australien-resa eller tittar du på olika alternativ för backpackingresan? Här kommer en guide på allt från visumansökning till var man gör den bästa fallskärmshoppningen. Mer

View this post on Instagram

Hemma fast 16000 km ifrån hemma ❤🇦🇺

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

Australien kan vara ett av det mest intressanta områdena i världen. Landets ytvidd utgör 7/10 av Europas, men här hos oss finns det varken öknar eller halvöknar. Australien har just det, men erbjuder också regnskogar, insjöar och floder.

Låter det lockande? En Australien-resa kan bli det bästa du gjort, det blev det i varje fall för mig. Men att sätta sig på ett flyg som tar en så långt hemifrån är inte bara lite läskigt, utan kräver också förberedelse. Här kommer mina bästa tips inför en kommande backpackingtur till down under.

australia GIF

Förberedelse innan avresedagen

Ansök om visum

Det finns lite olika visum att välja på, beroende på hur länge man ska stanna och om man vill jobba/plugga eller inte. Det smidigaste sättet är att söka sitt visum är på internet.

De vanligaste visumen att söka första gången man ska till Australien är turistvisum, studentvisum eller Working holiday.

Turistvisum ( mindre än 3 mån)
För dig som bara vill resa och njuta! Med det här visumet kan du resa runt hur du vill i landet, men inte stanna mer än tre månader per inresa i Australien.
Pris: 0 kr
Tips: Ett turistvisum gäller i ett år, men du får bara vara i landet tre månader åt gången. Du kan alltså vara i Australien i tre månader, resa ut ur landet och sedan komma tillbaka. Varför inte passa på att se Nya Zealand när du ändå är i krokarna?

Studentvisum
Ska du plugga i Australien rekommenderar jag att kolla in Studera.nu
Pris: runt 3775 kr
Som internationell student behövs också en försäkring som heter OSHC, Overseas student health cover.

Anton Fredriksson, som bott i Australien sedan 2009 och nyligen startat upp företaget Australia Study, tycker att alla borde ta chansen att plugga down under.

– Förutom att man kan vakna upp och starta dagen med att ta surfbrädan under armen, ger studier i Australien en spets till ditt CV, ett internationellt nätverk och nya erfarenheter som pushar dig utanför din comfort zone, säger han.

Working Holiday
Kanske det mest använda backpacking-visumet. Med ett Working holidayvisum kan du stanna upp till ett år och även arbeta i landet. Gäller från och med att du stämplar in i landet. Du får jobba hela perioden om du villmen inte mer än sex månader per arbetsgivare.
Pris: ungefär 2500 kronor.
Krav: Du måste vara mellan 18 och 30 år, ha ett giltigt pass under hela vistelsen och inte ha några minderåriga barn.
kangaroo dundee GIF by Nat Geo Wild

Reseförsäkring

I de flesta hemförsäkringar ingår försäkring för 45 dagars utlandsvistelse. Kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring och fundera på om du behöver köpa till ett extra skydd, tänk till kring om du exempelvis kommer resa med många dyra prylar. Ska du resa längre behöver du också köpa till extra dagar.
fail home video GIF

Ekonomi och resebudget 

Har du samlat ihop tillräckligt mycket pengar? Att leva i Australien kan vara dyrt, och vägen dit och hem kostar minst 10 000 kronor. Räkna med kostnader för flyg, visum, pass, eventuell vaccination, försäkring, internationellt körkort, boende och andra utgifter. Ett någorlunda bra hostel kostar ungefär 200 kronor per natt och matkostnader är ungefär som Sverige, men ibland aningen dyrare.
donald duck money GIF

Spara pengar så här på resan:

 • Drick äckligt kranvatten, det är inte farligt, det är bara inte lika gott som vårt vatten i Sverige.
 • Laga mat och undvik att äta ute.
 • Laga mat tillsammans med andra.
 • Res på obekväma tider, då är biljetterna oftast billigare.
 • Samåk. Då kan ni utnyttja alla säten i bilen och spara på både miljön och pengarna.
 • Work for accomodation: jobba för gratis boende. Många ställen erbjuder en gratis säng för ett par timmars arbete, då kan du lägga pengarna på roligare saker.
 • Jobba om du har rätt visum. Lönerna är oftast högre i Australien så det lönar sig snabbt.
 • Ibland har hostels olika deals, typ gratis mat en viss veckodag eller billig mat för 1-2 dollar på fredagar. Utnyttja allt sånt, gratis är jättegott – speciellt om man backpackar!
road trip travel GIF by SoulPancake

Reskompis eller inte?

Det känns oftast säkrast att ha med sig en reskompis på en lång resa, men många väljer ändå att åka iväg ensam. En sak som är säker är att man alltid hittar folk att umgås med. Folk som backapackar är oftast väldigt öppnna och sociala så det är inte svårt att hänga på någon.

Vare sig du väljer att åka själv eller inte finns det för- och nackdelar. Reser du ensam är det lättare att vara spontan och du kan alltid göra det du vill. Å andra sidan kan det vara obehagligt om man blir sjuk eller skadad under resans gång. Är man ensam bör man ha ett säkerhetstänk i frågor om man till exempel ska lifta eller inte.

Reser man med en reskompis behöver man aldrig vara rädd för att vara ensam, men det kan bli påfrestande i längden. Tänk på att åka iväg med någon som vill ungefär samma saker som du.

Tips: Om ingen i ditt kompisgäng är sugen på att åka på långresa finns det facebookgrupper, hemsidor och chattar där man kan hitta en reskompis som passar.
pack packing GIF

Att ha med i väskan

 • Pass, körkort, resehandlingar och kopior av det.
 • Ett extra bankkort och en bankdosa – om det vanliga kortet krånglar.
 • Kläder – försök ha med så lite som möjligt.
 • Sköna gåskor i, sandaler och ett par träningsskor.
 • Sovsäck och liggunderlag (beroende på boendesituation)
 • Liten ryggsäck för dagsturer
 • Kamera! Och dagbok!
 • Reseadapter, hörlurar, laddare osv.
 • Neccesär
 • Solskydd, hatt/keps och solglasögon.
 • Sy-kit
 • Ficklampa
 • Myggspray
 • Första hjälpen-kit
 • Brev, papper och penna. Så du kan höra av dig till nära och kära. Brev är ju alltid roligare än mess!

gold coast australia GIF

Den Australiensiska östkusten

Australien är ett jättestort land och det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. Östkusten är en av de vanligaste resrutterna och en väldigt bra första backpacking-rutt. Det vanligaste är att man börjar i Cairns och åker ner till Sydney, en resa på ungefär 250 mil.

Cairns

View this post on Instagram

Morning ☀️#thisisqueensland

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

Flyg till underbara Cairns! Runtomkring staden finns det härliga regnskogar, grym snorkling, vattenfall och ”blue holes” – små härliga vattentäkter i regnsskogen med det blåaste vattnet jag sett. Hyr en van och åk runt och campa, här finns det massor av campingplatser.

Tips: Är du festsugen? Gå till Woolshed, en liten, superhäftig nattklubb med olika teman varje kväll. Men det viktigaste av allt: man får dansa på borden!

Townsville

Åk vidare till den mysig hamnstaden Townsville. Här finns otroligt fina stränder men härifrån går också färjan till Magnetic Island.

Magnetic Island:

Typ den mysigaste, mest pittoreska ön jag varit på. Ön är en nationalpark och har lite drygt 2000 bofasta invånare. Superpopulärt resmål för backpackers. Här kan du hyra barbiebilar, se vilda koalor, mata Wallabies och bada. Runt om ön finns ungefär tre hostels och ett tiotal restauranger, men framförallt hur många fantastiska stränder som helst. Väl värt ett besök!

Airlie Beach

View this post on Instagram

White haven (heaven*?) 🌏 #thisisqueensland

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

Vidare till Airlie, en fin och mysig stad med en vacker esplanad som går genom centrum. Härifrån går många båtar ut till de olika öarna och vill man dyka eller snorkla är Airlie beach ett perfekt stopp, då det kallas för stora barriärrevets hjärta. Härifrån kan du åka ut till Whitsundays som är en fantastisk ögrupp där det också sägs att världens vackraste strand finns!

Fraser Island

View this post on Instagram

"Så vackert att man blir förbannad" -mammis ❤

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

Missa inte Fraser, världens största sandö. Jättehäftigt ställe där träden växer rakt upp ur sanden. Kolla in Maheno Shipwreck som ligger längst med en strand sedan en cyklon 1935. Åk till ”Champagne Pools” och bada- klipporna bildar en pool av saltvatten där man kan njuta av utsikten. Det finns också en klippa man kan klättra upp på och se havet och kanske en och annan val, om du åker augusti till oktober.

Tips: Hyr en fyrhjulsdriven bil eller åk på en anordnad tour och besök ön. Även vägarna är enbart sand och man behöver en bil som tar sig igenom både vatten och sand.

Stanna åtminstone två dagar för att hinna med allt, det finns många campingplatser att välja på.

Agnes Water, 1770

En lite mindre by med otroliga stränder. Här kan man också besöka ”Horizonz Kangaroo Sanctuary” och se hur de hjälper kängurus. Man kan också mata dem och volontärarbeta här om man vill.

View this post on Instagram

Mötte några hungriga Kangaroos ❤

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

Noosa

View this post on Instagram

🌊🌊🌊

A post shared by Ida Renström (@idaellalouise) on

För dig som vill surfa är Noosa en perfekt stad att stanna i. Noosa har kristallklart vatten, underbara utsikter och är världens bästa picknick-stad. Du kan i princip sätta dig var som helst och bara njuta.

Brisbane

Glöm inte att stanna i Brisbane: Australiens tredje största stad och huvudstaden i delstaten Queensland. Här kan du shoppa, gå på museum eller hänga vid Lagoonen, en stor pool mitt i centrum. Hur häftigt?

Byron Bay

Kanske mitt favoritstopp, Byron Bay är surfarna och backpackernas stad. Långa, vita sandstränder med grymma surfmöjligheter, och ffta akustisk livemusik på den största stranden. Här anornas det ofta marknader, festivaler och fester av olika slag. Om du ska stanna längre på något ställe, stanna här.

Tips: Längst med stranden kan man köpa den absolut godaste iskaffen! Den är som en Slush, fast med riktigt kaffe i! Grymt gott efter en svettig dag på stranden.

Ta också en promenad upp till fyren och fånga solnedgången där. Det är ett av de mest magiska ögonblicken jag upplevde i Australien.

Enligt mig finns också den absolut bästa fallskärmshoppningen här! Vi fick en helt otrolig utsikt över hela staden och havet när vi hoppade. Oslagbart!

Sydney

…och du är framme i Sydney. Se till att hinna fika nere i hamnen, se operahuset och en dagstur till Blue Mountains innan du tar flyget hem (eller vidare) igen.