in

Att julpynta tidigt är bra för hälsan

julpynta tidigt

Japp, det är dags att sluta sucka över folk som börjar julpynta i oktober, och leta fram julpyntet ASAP. Mer

Så fort det börjar bli mörkt, efter halloween, vid första advent, när första snön kommer eller dagen innan julafton – när ska det julpyntas egentligen? Julpynt är ett bra exempel på hur något väldigt odramatiskt kan väcka väldigt starka känslor hos många människor.

Mest upprörda blir vi över folk som julpyntar för tidigt. Varje år förfäras jag över hur Drottninggatan pryds med julbelysning redan i oktober. Eller, det kanske inte är förrän tidigt i november, men det är i vilket fall för tidigt.

Hur fel eller fånigt det än kan verka att pynta tidigt, så kanske vi ändå måste ge dem som börjar titta på granar och halmbockar i november rätt. Åtminstone om det handlar om den egna hälsan. Experter hävdar nämligen att vi blir lyckligare av att julpynta tidigt.

jul
Bildkälla:  Chad Madden / Unsplash

Julpynt lindrar ångest

En förklaring till att vi mår bra av att julpynta är att det lindrar oro och stress. Psykoanalytikern Steve McKeown menar att vi genom att julpynta söker oss tillbaka till lyckliga och trygga minnen från när vi var små.

– Juldekorationer är ett ankare eller en väg tillbaka till barndomens magiska känslor av upprymdhet. Så, att pynta tidigt är ett sätt att få uppleva den känslan längre, säger McKeown till Unilad.

På senaste tiden har det funnits många sätt att tjuvkoppla hjärnan för att bli gladare. Skratterapi är ett exempel på hur människor faktiskt kan bli gladare av att göra något som normalt associeras med glädje. Alltså, du kan bli gladare av att julpynta, för att det helt enkelt får dig att tänka på stunder då du var glad.

Ett sätt att lära känna dig själv

Psykoterapeuten Amy Morin menar även hon att julpynt får oss att minnas barndomen, men säger också att det kan få oss att lära känna oss själva bättre.

– Nostalgi hjälper människor att knyta an till sitt förflutna och att förstå sin identitet. Att julpynta tidigt är för många ett sätt att återknyta till sin barndom. Kanske är julen en påminnelse om när en anhörig fortfarande levde eller kanske påminns du om hur det var när du fortfarande trodde på tomten, säger Morin till Unilad.

Med andra ord kanske det inte är en så dum idé att rota fram julgrejerna från förrådet lite tidigare än vanligt? Ge dig själv lite extra tid att minnas barndomen, bearbeta en bortgång, eller se fram emot julen du kommer fira i år!

Denna artikel publicerades i november 2017.