in

Att hålla hemligheter för sig själv är dåligt för hälsan (och ditt förhållande)

hemligheter dragare

En ny studie visar att hemligheter kan vara dåligt för både ens hälsa och förhållande, så du kanske ska tänka en extra gång innan du lovar någon att hen kan lita på dig att hålla något hemligt. Mer

Forskare vid Columbia Business School har studerat 13 000 hemligheter för att komma fram till hur de påverkar vår hälsa. De studerade allt ifrån vita lögner till större och allvarligare hemligheter, så som otrohetsaffärer och missbruk. Forskarna definierade sedan hemligheterna som saker som har ”avslöjats för minst en person men inte alla”.

Forskarna kom fram till att de vanligaste hemligheterna vi har handlar om kärlek på olika sätt. Speciellt handlar de om ”relationer utanför sitt förhållande, sexuella beteenden, ekonomi och fantasier”.

Att tänka på andra på ett romantiskt sätt när man är i ett förhållande är inget märkvärdigt och säkert något som händer de flesta. Ofta betyder det ingenting så det är inte konstigt att den hemligheten toppar, eftersom man håller tyst om den för att inte såra sin partner.

Men även om man håller något hemligt för att vara snäll eller vad anledningen nu må vara, så kom forskarna ändå fram till att det inte är bra för vår hälsa att hålla saker hemliga, särskilt inte när vi börjar grubbla över dem.

Grubbleri kan göra dig olycklig

Forskarna kom fram till att deltagarna i studien i snitt hade runt 13 hemligheter per månad. Personerna behövde dock bara aktivt skydda sina hemligheter för någon två gånger per månad. Däremot tänkte de spontant på sina hemligheter fem gånger per månad. Det betyder att man i onödan tänker på sina hemligheter mer än dubbelt så ofta som man behöver skydda dem så de förblir hemliga.

Att grubbla över saker är inte bra för ens psykiska hälsa, och resultatet kan bland annat resultera i att man blir olycklig och det också kan påverka ens produktivitet.

Michael Slepian är en av studiens medförfattare och säger till Columbia Business School Newsroom att folk antar att de kommer behöva skydda hemligheterna, men att de inte räknar med att hemligheterna man har spontant kan ploppa upp i huvudet när man håller på med något helt annat.

– Det verkar vara det riktigt negativa med att hålla hemligheter från andra.

Men hur kan detta förstöra ditt förhållande då? Jo, när man grubblar över saker man håller hemligt gör det att man inte kan vara fullt närvarande med sin partner och på så vis inte är uppmärksam på hen. Så antingen får du sluta lova andra att hålla hemligheter, eller berätta allt för din partner så att ni kan ha hemligheten ihop. Jag personligen röstar på alternativ nummer ett. Bara för att det är din partner betyder inte det att det är illa att svika någons förtroende och berätta dina hemligheter för hen.