in

Armbandet som varnar när du eller dina kompisar har druckit för mycket

armbandpuff

Kan ett armband göra din utekväll mer säker och behaglig? På Microsoft Design Expo visades nyligen prototypen Vive upp som påstår just det. Armbandet är utrustat med sensorer för mäta berusning och uttorkning och är samtidigt parkopplat med dina kompisars mobiler för att kunna varna om någon fått för mycket.

Mer

Det är studenter från University of Wisconsin som har tagit fram den första prototypen för armbandet och deras mål är att skapa en tryggare och mer kontrollerad utgång på krogen.

Det hela fungerar på så sätt att du först synkar ditt armband med din telefon och sen med dina kompisars armband. Under kvällen vibrerar armbandet med regelbunda intervaller och det enda du behöver göra är att trycka på det. Studenterna menar då att den tryckningen signalerar att ”jag vet vad jag gör och jag har kontroll över mig själv”.

vive sensor

Skulle det dock vara så att du av någon anledning inte trycker på armbandet när det vibrerat skickas en signal ut till alla andra i din grupp som då får reda på att du inte ”rapporterat”. På så sätt kan de då komma till ”undsättning”. De har presenterat det hela i klippet ovan.

Ju fler sätt att få koll på sig själv och sina vänner under en utekväll desto bättre, men i grund och botten är det viktigaste alltid att kunna ta hand om sig själv och veta sina begränsningar. Att förlita sig på teknik för sånt här kan vara en smula problematiskt. 

 

Å andra sidan…
Visst är det fint att vi får fler hjälpmedel för att känna oss trygga på ute på krogen, men ja, självklart vore det bättre om vi istället gjorde något åt de som faktiskt gör krogen otrygg. Jag menar, om någon skulle gå runt på stan och sparka folk på smalbenen hela tiden så vore det bättre att få den personen att sluta än att börja sälja benskydd till alla som ska gå förbi. Vad tycker du?

christian geijer