in

Är du underbetald på ditt jobb? Så här tar du reda på det!

for lite i lon

Känner du att du borde få mer i lön än vad du får nu? Jobbar du mer än du behöver och har dina kollegor samma lön som du? Här är ett par riktlinjer för att ta reda på om du är underbetald på ditt jobb! Mer

 1. Jämför din lön

  Om du har kollegor eller vänner i samma bransch som du litar på, och kan prata pengar med, så är det en bra idé att fråga dem vad de tjänar. Tjänar ni lika mycket eller skiljer det sig markant? Sedan ska man också tänka på att erfarenhet och kunskap ofta påverkar vilken lön man får.

  Om du är medlem i facket kan du också be dem om lönestatistik från din arbetsplats. På allastudier.se finns också en hel del lönestatistik som du kan kika på för att se hur du ligger till!

   

 2. Networka

  Beroende på vilket jobb du har så kan du gå på olika networkingevents som ordnas. Om du är modig så kan du där kolla med folk vad de tjänar, eller kolla med rekryterare hur lönen brukar se ut för folk i din bransch med din erfarenhet.

 3. Du har varit på ditt företag i två år utan löneförhöjning

  Om du har varit på samma företag i ett par år men fortfarande har samma lön som du kom in med så kan du vara underbetald (allt beroende på jobb såklart). Löneförhöjningar, speciellt tidigt i din karriär, gör en stor skillnad. Om du inte får löneförhöjningar då kommer du missa många tusenlappar under loppet av din karriär.

 4. Du överpresterar på jobbet

  Att ha en arbetsbeskrivning på sitt jobb är superviktigt. Då vet du precis vad som förväntas av dig och vad du får lön för. Om du överpresterar eller jobbar över så är det ganska säkert att säga att du är underbetald. Skriv ner vad du anställdes att göra, eller kolla din arbetsbeskrivning (om du inte har någon – be om en!), och jämför med vilket arbete du faktiskt gör. Om du gör mer än vad du ska göra så ska du också få högre lön, annars måste du få hjälp att delegera ditt extraarbete till dina kollegor.


Tack Refinery29 för artikel-inspo!

Behöver du semester från jobbet och slappna av ordentligt? Åk med till Marbella på yoga-retreat! Klicka på bilden för att komma till resan.yogaresa

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss