in

Är du typen som alltid fryser? Det här kan vara förklaringen

alltid fryser
Frank Flores / Unsplash

Har du både tjocktröja och filt på dig – inomhus? Då kanske du ska läsa det här. Mer

Varför fryser vissa personer hela tiden? Nu har forskare tittat närmre på fenomenet och konstaterat att din upplevelse av temperaturen kan avslöja hur du egentligen mår. Att du fryser kan bero på flera olika saker:

1. Du är stressad

Yttre faktorer, som till exempel att du är stressad på jobbet eller bråkade med din partner på morgonen kan faktiskt påverka hur du upplever temperatur.

– Är du stressad, kickar ditt automatiska nervsystem in och skickar blodet mot dina huvudorgan, för att få din temperatur att höjas. Det är som en överlevnadsmekanism, säger Michael Lynch, neuropsykolog till Womens Health.

Det här leder till att blodet minskar i händer och fötter – och vi börjar frysa.

2. Din kropp flaggar för något annat

Det är inte bara en klassisk förkylning som får oss att börja frysa. Enligt sajten HealthBlurbs kan både att frysa och svettas mycket vara orsakat av en rad olika sjukdomar och hälsotillstånd. Till exempel kan både under- och övervikt vara en orsak. Blir frossan ett problem kan det faktiskt vara en bra idé att boka ett läkarbesök, bara för säkerhets skull.

3. Din genpool har bestämt det åt dig

Mycket spelar in i den här frågan. Vissa saker kan vi påverka, som hur bra vi äter eller hur ordentligt vi sover. Men en australisk rapport visar att mycket kring vår upplevelse av kroppstemperaturen är lite förutbestämd. Du kan till exempel vara dömd till en extra filt för att du är kvinna. Våra hormonnivåer ställer till det för en del av oss, och det är vanligare att kvinnor går omkring och småfryser än män.

Så vi fick både PMS, barnafödsel, lägre lön OCH frossa alltså – rimligt!