in

Anna, 20: ”Jag är oftast så stressad att jag glömmer saker. Hur förändrar jag det här?”

"Jag är så stressad att jag glömmer saker hela tiden"

Anna, 20, upplever att stressen gör henne slarvig och oordnad. Vår mentala coach ger råd. Mer

Vår mentala coach Cecilia Duberg svarar på frågor från våra läsare och följare. Du kan maila egna frågor till [email protected].

FRÅGA: Hej Cecilia!
Jag är oftast så stressad att jag glömmer saker, och nu börjar jag bli orolig att det är något fel på mig. Ibland letar jag efter telefonen, fast jag har den i handen. Jag kommer sällan ihåg var jag har ställt bilen när jag har parkerat vid ett köpcentrum. Jag blir alltid sen till jobbet, eftersom jag inte hittar allt jag ska ha med mig på morgonen.

Mina vänner har också märkt detta, och klagar ofta på att jag inte är fokuserad. Det känns som en negativ spiral. Ju mer stressad jag blir, desto mer slarvig och oordnad blir jag.

Hur förändrar jag det här? Säg inte att jag bara ska lugna ner mig eller meditera eller nåt, för det funkar inte. /Anna, 20

SVAR: Hej Anna.
Jag tror att ditt höga tempo har lett till att du multitaskar; gör många saker samtidigt. Du splittrar din uppmärksamhet på så många olika aktiviteter och tankar, att du hindrar dig själv från att lagra minnen. Ju mindre fokus du har på det du gör i nuet, desto sämre blir din minneslagring.
Du gör såhär för att hinna med mer, men det blir en illusion. Du skulle hinna mer om du gjorde en sak i taget.

Det går att träna sin uppmärksamhet. Det första du behöver göra är att lägga märke till när du börjar multitaska.
Stanna upp, och ta några djupa andetag. Styr ditt fokus till det du gör i stunden. Det kommer även göra dig lugnare.

När du börjar lägga märke till vad som tar och får din uppmärksamhet, kommer du även upptäcka att det finns en hel del som distraherar dig. Gör vad du kan för att göra både din inre och yttre miljö så brusfri som möjligt.

Tänk på att bland annat ljud, synintryck, sms och dofter är information som din hjärna hela tiden behöver ta ställning till. Stäng av tv:n som står på i bakgrunden. Måste du ha radion på när du kör bil? Lägg undan mobilen när du pratar med någon live, eller lämna den på skrivbordet när du går en promenad på lunchen. Våga omge dig med tystnad lite oftare. Se till att inte ha för många papper och saker liggandes framme som pockar på din uppmärksamhet.

Kom ihåg att allt du ser, hör och känner påverkar dig. Inred ditt liv med en behagligare stillhet. Inspirerande, men inte överväldigande. När det blir lugnt runt dig, blir det lugnare inuti. När du blir lugnare inuti, fokuserar du bättre. Lev lite mer där fötterna står.

ceciliany
Cecilia Duberg, mental coach.