in

Älskar du skräckfilmer? Det kan bli din död

skräckfilm

Om du är rädd om livet kanske du ska hålla dig ifrån skräckfilmer, visar ny forskning. Mer

Om man skulle göra en undersökning med alla människor på jorden om hur rädda och lättskrämda de, så är jag ganska säker på att jag skulle toppa den listan. Jag utsätter mig inte för något som är det minsta läskigt när det kommer till film, serier eller böcker. För jag vet att även om jag klarar av att titta på en läskig film, så skulle jag liksom få men för livet. Den senaste skräckfilmen jag såg var när jag gick i åttan, alltså för elva år sedan, och det var endast för att vår spanskalärare visade oss skräckfilmen Barnhemmet. Jag tror fortfarande att det där jävla läskiga barnet med påse över huvudet ska dyka upp vid min sängkant när jag ska sova. Synd att jag inte var en person som skolkade i skolan, då hade jag garanterat skippat de spansklektionerna. Sorry för långt sidospår.

Hur som! Det verkar som om min egenskap att hålla mig ifrån läskiga filmer enbart har fördelar. Ny forskning visar nämligen att rädslan man känner när man tittar på en läskig film ökar risken för att man ska få en blodpropp med hela 19 procent, skriver Illustrerad vetenskap.

I ett test lät den holländske läkaren Frits Rosendaal 21 personer se filmen Insidious, där en pojkes kropp intas av djävulsliknande varelser (och det är allt jag tänker googla fram om den filmen). Efter filmen hade testpersonerna betydligt fler blodproteiner i blodet än innan de såg filmen. Det berodde på att den så kallade koagulations-faktorn VIII hade ökat i deras kroppar. Det här proteinet finns i vårt blod och har koll på om det går hål på en blodådra. Om det går hål kan proteinerna försegla hålet.

I livshotande situationer ökar mängden av proteinet i blodet för att kunna förhindra eventuella blodförluster. Men, hjärnan kan inte skilja mellan verklig fara och effekterna av en skräckfilm. Detta innebär att kroppen kan vara på sin vakt i onödan. Den ökade mängden blodproteiner som kan bildas är överflödig och ökar risken för att blodet stelnar till en livshotande blodpropp.

Kanske läge att lägga undan de skräckfilmerna och bara kolla på filmer á la The Holiday?

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr.

Nytt nummer VeckoRevyn