in

Allt fler utbildar sig till doula – vill ge trygghet under förlossningar

dragdoula
Bildkälla: Rebekah vos/Unsplash

Enligt ODIS, som är en av Sveriges största organisation för doulor, vill allt fler utbilda sig till doula. Men vad är doulans roll under en förlossning, och vad ska du tänka på om du vill anlita en? Här är allt du vill veta. Mer

En doula jobbar med att ge stöd och trygghet till dig som ska föda barn. Förutom att doulan är med under själva förlossningen ingår det möten både innan och efteråt, där man pratar om både rädslor och önskemål inför förlossningen. Doulan har också en dygnet runt-jour från en till två veckor innan beräknad födsel. 

Jag har haft många stöttande personer runt omkring mig under alla mina förlossningar, men doulan skyddar upplevelsen när barnmorskan fokuserar på säkerheten, säger Nina Snäll som anlitade en doula till sin tredje förlossning.

Om du vill anlita en doula får du stå för kostnaden själv, och prislappen kan hamna på mellan 3 000 till 15 000 kronor. ODIS, som är en av Sveriges största organisation för doulor och förlossningspedagoger, menar att antalet personer som utbildar sig till doula har ökat de senaste åren. Organisationen har tagit fram en kursplan för de som vill bli certifierade doulor, men det är ingen yrkesskyddad titel vilket betyder att vem som helst får kalla sig det.

Utbildningen motsvarar inte den utbildningen som vårdpersonal som arbetar inom förlossningen har. Enligt organisationen finns det i dagsläget omkring 150 aktiva doulor i Sverige som är ODIS-certifierade. Vicky Brundin James är en av dem. Hon utbildade sig till doula 2012.

Vi doulor finns där för att skydda upplevelsen. Vi kommer aldrig lägga oss i de medicinska besluten, men vi kommer alltid se till så att föderskan får göra sina egna val. Därför är det så viktigt att vi har hunnit skapa en relation innan förlossningen, så att vi känner och litar på varandra.

foda Kelly Sikkema
Bild: Kelly Sikkema/ Unsplash

”Det är en stor skillnad på en doulas uppdrag och en barnmorskas jobb”

Efter sin utbildning kunde Vicky ganska direkt börja jobba som doula på heltid. Hon har nu över 100 födslar i bagaget. Hon tycker det är viktigt att poängtera att det är en mycket stor skillnad på en doulas uppdrag och en barnmorskas jobb. Samtidigt behöver alla som är med under en förlossningen jobba som ett team. 

Allas fokus ligger i grund och botten på föderskan så det finns ingen konkurrens mellan mig och barnmorskan då våra roller skiljer sig mycket åt. Jag jobbar ”hands on” tillsammans med partnern medan barnmorskan måste hålla fokus på det medicinska.

Emma Karling Widsell jobbar som barnmorska i Stockholmsregionen och har varit med vid många förlossningar där doulor varit närvarande. Hon är glad att fler kvinnor tar sin förlossning på allvar och vill förbereda sig själva på bästa sätt.

Jag förstår att man vill att ens förlossning ska gå till på ett visst sätt men man måste komma ihåg att förlossningen har sin egen gång och ibland händer saker som ingen kan förutse. Då är jag glad om en doula finns där för att få föderskan att känna sig trygg, säger Emma.

En doulas arbetsgivare är föderskan och hennes partner. Oberoende om födseln sker på sjukhus eller hemma samspelar doulan och förlossningspersonalen. Socialstyrelsen rekommenderar alla som vill föda hemma att ha utbildad vårdpersonal närvarande. Beroende på vilken region du bor i i finns det olika riktlinjer och tillgångar till statligt betalda hembarnmorskor. I de allra flesta fall får du betala för en hemförlossning själv. Att endast ha en doula närvarande är inte tillräckligt för din säkerhet  säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen till SVT.

Doulan har inget medicinskt ansvar och får inte lägga sig i vårdpersonalens beslut, utan ska endast finnas där för att ge föderskan och hennes partner stöd under förlossningen. Barnmorskan måste däremot fokusera på säkerheten. 

Man får inte glömma bort att om något går fel på förlossningen är det jag som sjukhuspersonal som får stå till svars. Jag har både mammans och barnets liv i mina händer och om ett ingrepp måste göras så kan inte en tänkt drömbild av förlossningen stå i vägen för det, säger Emma.

Nina Snäll anlitade en doula till sin tredje förlossning

Nina Snäll är en av de kvinnor som har anställt en doula. Hon har tre barn som alla har fötts under planerade hemförlossningar. Under hennes första graviditet ville hon att förlossningen skulle vara en intim stund med hennes man, på en trygg, mörk plats där hon kände sig hemma.

Ninas första hemförlossning kostade 20 000 kronor vilket gjorde att hon och hennes partner inte hade råd att anställa en doula också. Efter nästan ett dygns aktivt förlossningsarbete var de tvungna att åka in akut till förlossningen i Malmö.

Bebisen hade bajsat i fostervattnet och de var tvungna att använda sig av sugklocka för att få ut honom. Jag hade ju funderat, men valt bort att ha en professionell doula med mig. När vi i det akuta tillståndet åkte till förlossningen och kom in i korridorer och salar jag inte kände igen ångrade jag det något enormt.

Hemmaförlossning
Bild: Privat

Just där och då saknade Nina någon, utöver hennes man, som aldrig lämnade hennes sida. Ett stöd som fanns där på hennes villkor och som förde hennes talan vidare till förlossningspersonalen när hon inte kunde prata för sig själv.

Inför Ninas andra förlossning var hon fast besluten att det skulle bli en positiv upplevelse. Tillsammans med sin man, sitt barn och sina vänner ville hon att syskonet skulle födas i en trygg miljö med så bra förutsättningar som möjligt. Som tur var kunde Ninas kompis som var nyutbildad doula vara med under födseln och ge henne den trygghet hon behövde – helt gratis.

Jag var beredd på att allt kunde hända men ville på något sätt garantera att förlossningen blev en bra upplevelse. Då fanns doulan där som en skyddsängel. Doulan fanns där för att skydda upplevelsen mitt i kaoset och barnmorskan fanns där för att ta hand om mig och bebisen rent medicinskt.

Vad är en doula? 

Doula är grekiska och betyder “kvinna som ger omvårdnad”. Benämningen är helt enkelt en person, oftast en kvinna, som har erfarenhet av förlossningar och graviditet. Doulan finns där för att ge trygghet till den födande, hennes närstående. Personen som arbetar som doula har alltså inget medicinskt ansvar.

föda jimmy conover
Bild: Jimmy Conover/ Unsplash

Behöver doulor utbildning?

Doula är ingen skyddad titel därför kan alla som ger stöd vid en förlossning kalla sig en doula. Det behövs alltså ingen speciell utbildning eller någon erfarenhet av att varken ha fött barn eller varit med vid en förlossning tidigare. Dock är det vanligast att de flesta som jobbar som doula, även fast det är ett extrajobb, är certifierade doulor efter en utbildning som innehåller både föreläsningar, prov och att man ska ha varit närvarande vid en förlossning. 

Doulors historia och ursprung

Under stora delar av mänsklighetens historia har kvinnor hjälpt varandra under födseln, och det görs fortfarande inom många kulturer. Enligt ODIS är att ha med sig en doula på sjukhusfödslar hyfsat nytt i Sverige, men har funnits i USA och England en längre tid.