in

Alla tjejer! Ta två minuter till att titta på det här klippet (så viktigt!)

tjejer

Var femte kvinna i Sverige skippar att gå till sitt cellprov när de blir kallade. Därför har vi en viktig uppmaning till er, alla våra grymma läsare! Beroende på var i landet du bor är det ”cellprovsvecka” någon gång mellan vecka 17 och 21. Så om du hoppade över provet förra gången du blev kallad, ta tillfället i akt och få det gjort nu! 

Mer

Kanske gjorde du ett cellprov förra året eller året innan, bra, sträck på dig och känn att du gjort något bra och viktigt för dig själv! Men kanske har du en vän, syster eller partner som behöver påminnas? 

Från och med den här veckan uppmärksammas vikten av cellprov lite extra runt om i landet. På barnmorskemottagningar och på andra platser kommer det att anordnas olika aktiviteter för att sprida information. En ”cellprovsbuss” kommer också att köra runt för att kvinnor mellan 23 och 60 ska kunna ta cellprov gratis och utan att behöva boka tid. 

Få nu inte ont i magen om du skippade ditt cellprov senaste gången, se filmen här ovanför som en spark i baken, förstå varför det är viktigt, boka en tid och få det gjort. Och om du har lust kan du vara med i Ung Cancers grymma kampanj och ta en cellfie!

Ta en cellfie vettja

Psst! Tack också till världens grymmaste Clara Henry som du hör prata i klippet!

Linnea Isaksson