in

Alla pratar om stjärnproducenten Harvey Weinstein – men vad har egentligen hänt?

harvey weinstein

I flera dagar har anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp riktats mot superstjärnan Harvey Weinstein. Vi reder ut alla turer kring den världsberömda producenten. Mer

Producenten Harvey Weinstein, 65, är en av de mäktigaste männen i Hollywood – och har varit det länge. Han har producerat 331filmer och tv-serier sedan år 1981. Han är känd för bland annat Shakespeare in love, Pulp fiction, Sagan om ringen-trilogin, Silver linings playbook, Django unchained och The hateful eight. Den senaste veckan har man kunnat läsa om hur flera kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp. Vi guidar dig igenom allt som hänt i fallet Weinstein.

Anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp

Historien kom upp till ytan efter att New York Times publicerat en artikel den 5 oktober där flera kvinnor anklagade Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp. De skriver att den kända filmproducenten ska ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier i nästan tre decennier. I artikeln framgår det också att Weinstein under åren 1990 till 2015 ska ha slutit ekonomiska överenskommelser med minst åtta kvinnor, bland annat skådespelerskorna Rose McGowan och Ashley Judd.

ashley-judd
Ashley Judd

I artikeln står det att Weinstein för 20 år sedan bjöd upp Ashley Judd till hotellet Peninsula Beverly Hills för vad hon trodde var ett professionellt möte. Istället skickades hon upp till hans rum där han mötte henne iklädd enbart en morgonrock. Weinstein frågade henne om hon kunde ge honom en massage eller kolla på när han duschade, har Judd berättat i en intervju.

– Hur kommer jag ut från rummet så fort som möjligt utan att alienera Harvey Weinstein? säger hon om händelsen.

Judd har också sagt att ”kvinnor har pratat om Harvey med varandra en lång tid nu, det är helt enkelt dags att ta konversationen offentligt”.

Weinstein säger i ett uttalande till The times att han förstår att sättet han betett sig på har orsakat mycket smärta och att han ber om ursäkt för det. Han säger att han ”försöker bättra sig” men att han har en lång väg att gå. Han berättar också att han ska ta en paus från sitt arbete för att gå i terapi. Samtidigt säger Weinsteins advokat Lisa Bloom att flera av anklagelserna är falska.

Sparkas från sitt eget företag

[adSpace placement=”auto”]

Harvey Weinstein grundade tillsammans med sin bror Bob Weinstein filmstudion The Weinstein Company. Efter anklagelserna har en tredjedel av styrelsen avgått. Den 7 oktober, två dagar efter att artikeln i New York Times publiceras, avsäger sig Lisa Bloom (Weinsteins advokat) sitt uppdrag efter att hon fått kritik av styrelsen. Dagen efter får Weinstein själv sparken med omedelbar verkan. Filmstudions ena ordförande och tillförordnade chef tillika bror till Harvey, Bob, kallar sin tidigare affärspartner för ”en mycket sjuk man” och ”en lögnare i världsklass”.

Bad om hjälp från branschen

Efter att Weinstein får sparken från The Weinstein Company framkommer det att producenten bett om hjälp från producenter, agenter och vänner innan han blev av med sitt jobb. Weinstein skickade ut ett mejl där han bland annat skrev ”min styrelse funderar på att sparka mig. Jag skulle verkligen behöva ditt stöd. Låt mig inte bli sparkad. Om branschen stöttar mig är det allt jag behöver.”

Fler kvinnor träder fram

Efter att Weinstein får sparken berättar fler kvinnor om trakasserier de utsatts för. Bland annat Gwyneth Paltrow, Cara Delevigne, Kate Beckinsale och Angelina Jolie. Weinstein ska ha gjort oönskade närmanden mot Jolie på ett hotellrum i slutet av 1990-talet.

”Som ung hade jag en dålig erfarenhet av Harvey Weinstein och som ett direkt resultat av det valde jag att aldrig jobba med honom igen, och varnade andra när de gjorde det”, skriver skådespelerskan till New York Times.

angelina-jolie
Angelina Jolie

Anklagas för våldtäkt

I en artikel i The New Yorker den 10 oktober framkommer fler skrämmande anklagelser mot Harvey Weinstein. Tre kvinnor anklagar honom för våldtäkt. Lucia Evans (född Lucia Stoller), tidigare aspirerande skådespelerska, berättar att hon tvingades ge Weinstein oralsex. Asia Argento, skådespelerska och regissör, berättar att Weinstein med våld utförde oralsex på henne.

asia-argento
Asia Argento

Argento berättar att hon var 21 år vid tillfället. Hon bjöds in till en fest av en av Weinsteins kollegor och kände sig förpliktigad att gå. När hon kom dit leddes hon till ett hotellrum av kollegan där bara Weinstein befann sig. Hon frågade var festen var och fick till svar att hon var tidig innan hon lämnades ensam med Weinstein. Han lämnade rummet och kom tillbaka iklädd morgonrock och bar på en lotion.

– Han frågade om jag kunde ge honom en massage. Jag tänkte ”jag är inte dum”. Men när jag kollar tillbaka var jag dum. Och jag försöker fortfarande komma till rätta med vad som hände, säger Argento i artikeln.

Hon berättar att efter att hon motvilligt gått med på att ge Weinstein en massage drar han upp hennes kjol, tvingar isär hennes ben och utför oralsex på henne medan hon upprepade gånger säger att han ska sluta.

[adSpace placement=”auto”]

– Han skrämde mig, han var så stor. Det slutade inte. Det var en mardröm, säger Argento.

En tredje kvinna som inte vill gå ut med sitt namn berättar i The New Yorker att Weinstein tog med henne till ett hotell, till vad som sades vara ett professionellt möte. När de kom dit bytte han om till morgonrock och ”tvingade sig på henne sexuellt”, berättar hon. Hon sa nej, flera gånger. Efteråt upplevde hon ”skräck, misstro och skam”. Hon övervägde att gå till polisen men trodde att ord skulle stå mot ord.

– Jag tänkte på hur imponerande hans rättsliga team är, och jag tänkte på hur mycket jag skulle förlora, så jag bestämde mig för att gå vidare, säger kvinnan.

Frun tar ut skilsmässa

Georgina Chapman, modedesigner och en av grundarna av märket Marchesa, gifte sig med Weinstein 2007. De har två barn ihop. Den 10 oktober berättar hon för People Magazine att hon har ansökt om skilsmässa, trots att Weinstein tidigare gått ut och sagt att hon skulle stötta honom och finnas vid hans sida genom det här.

”Mitt hjärta går sönder för alla kvinnor som har lidit genom en enorm smärta på grund av dessa oförlåtliga handlingar. Jag har valt att lämna min man”, säger Chapman i sitt uttalande.

georgia-chapman
Georgia Chapman

Polis börjar nysta i skandalen

Både polis i London och New York har startat utredningar. I London undersöker man ett fall av sexuellt övergrepp, och i New York ska man kolla om det kommer in fler, nya anklagelser.

”Baserat på den information som publicerats kommer NYPD genomföra en granskning för att fastställa om det finns några ytterligare anklagelser som avser Harvey Weinstein-ärendet”, säger John Grimpel, biträdande poliskommissarie, vid NYPD i ett uttalande.

I skrivande stund är det ett 30-tal kvinnor som trätt fram och anklagat Harvey Weinstein för sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR