in

Alicia Vikander designar årets rosa band för Cancerfonden

alicia vikander rosa bandet

Oktober är det rosa bandets månad. Hundratusentals personer visar varje år sitt stöd för forskningen mot bröstcancer genom att köpa och bära det rosa band som varje år designas av en ny formgivare. I år står vår svenska stolthet Alicia Vikander för mönstret som påminner om havet. Mer

Alicia Vikander, som i våras vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i The Danish Girl, beskrivs av Cancerfonden som ”en av vår tids stora skådespelerskor med en stark lyskraft”. Alicia själv har upplevt cancer på nära håll och blev både glad och stolt när hon blev tillfrågad om uppdraget. När hon designade mönstret gick hon efter vad hennes egna ögon faller på: något stilrent och enkelt.

– För mig är rosa bandet en symbol för en gemenskap som ger hopp om att det är möjligt att bli frisk. Att köpa det rosa bandet kan kännas som en droppe i havet. Men många små droppar blir tillsammans en kraftfull våg, ett viktigt bidrag till den forskning som gör att färre drabbas och fler överlever cancer. Det vill jag visa med min design, säger Alicia Vikander som valt en våg som årets mönster.
Vågen symboliserar det hopp och den styrka som vi tillsammans kan ha för kampen mot cancer.

Alicias rosa band

[adSpace]
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige och drabbar årligen drygt 8 000 kvinnor och cirka 50 män. Syftet med det rosa bandet är att samla in pengar till bröstcancerforskning, sprida kunskap om sjukdomen samt bedriva påverkansarbete. Idag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer, men det är fortfarande 1 400 kvinnor som dör av sjukdomen varje år i Sverige. Medianåldern för diagnos är drygt 60 år.

Rosa bandet kostar 30 kronor och säljs i år på ICA, Lindex och Apotek Hjärtat. Se Alicias egna ord om rosa bandet i videon nedan: