in

Använder du rätt bh? Så mäter du storleken och ser till att allt sitter bra

Har du rätt storlek pa din BH
Bild: Retha Ferguson/Pexels

Att hitta en bh som sitter skönt utan att göra ont eller ge märken kan vara svårt. Hur ska man hitta den perfekta bh:n? Vilken storlek ska man ha och hur ska man mäta? Det får du reda på i vår guide! Mer

koplankar 1024x37 1

Att hitta rätt storlek på bh:n är inte helt lätt. Det är nämligen så att är att åtta av tio kvinnor (!!!) har fel storlek på sin bh, enligt en undersökning av Debenhams. Hur vet man vilken storlek man ska ha och hur mäter man? Här är allt du behöver veta för att hitta den perfekta bhn!

Hur mäter man sin bh-storlek?

Du mäter din bh-storlek i två steg:

 1. Mät under brösten: håll måttbandet tätt runt kroppen under brösten och mät vågrätt för att räkna ut omkretsen på din bh.
 2. Mät runt brösten: håll måttbandet där brösten är som störst och mät vågrätt för att räkna ut viken kupa du har.

Vilken bh-storlek ska jag ha?

Efter att du tagit dina två mått under och runt brösten kollar du i tabellen nedan för att se vilken storlek du ska ha på din bh. Om du exempelvis har 96 centimeter under brösten och 112 centimeter runt brösten ska du ha storleken 95C.

Rakna ut din bh storlek

Hur ser storlekarna ut i USA och andra länder?

Det krånglar till det ytterligare när man letar bh:ar på den internationella marknaden då storlekarna varierar från land till land. Därför har vi gjort en tabell här nedan där du enkelt kan se vilken bh-storlek du har i exempelvis USA och Storbritannien.

Omvandla storleken på omkretsen under brösten

Tabell internationella storlekar, USA

Omvandla storleken på kupan

RÄkna ut din kupstorlek internationellt

Checklista: 9 sätt att upptäcka om du har fel storlek på din bh (det har nästan alla!)

Hitta ratt storlek pa din bh
Bild: Castorly Stock/Pexels

Får du ont i nacken? Märken på axlarna av bh-banden? Då har du nog fel storlek på din bh. Här listar vi nio anledningar till att du har fel storlek och att det är dags att skaffa en ny.

 1. Bh:n glider upp i ryggen: Om du står i profil och tittar på din bh så ska bandet runt ryggen gå i en rak vertikal linje. Om bh:n glider upp har den en för stor omkrets. Bandet runt ryggen är en stor del av stödet och bh:n ska sitta ganska fast.
 2. Bh-banden glider ned på axeln: Självklart kan du först prova att strama upp bh-bandet så att det sitter ordentligt, men om bandet ändå halkar ned kan det bero på att du valt en för stor kupa. Prova en mindre storlek.
 3. Brösten ”pyser ut”: Om du får så kallade ”dubbla bröst” i din bh, eller om de spänner ut på sidorna har du en för liten kupa. Väljer du en bh med extra vaddering och push up kan du ibland behöva gå upp en storlek.
 4. Mittendelen mellan kuporna lyfter: Om den lilla biten mellan kuporna lyfter från bröstet har du också valt en för liten storlek. Bh:n ska smita åt mellan brösten för att ge rätt stöd.
 5. Det blir en glipa mellan bröstet och bh:n: En liten glipa kan vara orsakat av att axelbanden sitter för löst, men om bh:n sitter korrekt för övrigt och det fortfarande glipar så behöver du gå ned i kupstorlek.
 6. Du får märken på axlarna av bh-bandet: Det har inte med tyngden på brösten att göra ifall du får märken av din bh. Det är inte axelbanden som ska bära bysten utan bandet kring ryggen. Får du märken behöver du troligtvis en bh med en annan omkrets.
 7. Du har bh:n på innersta haken: En bh förlorar med tiden sin elasticitet. Se därför till att du köper en bh som passar på mellersta eller yttersta haken, så du kan spänna in den när det behövs.
 8. Byglarna sticker in i brösten: En bygel-bh ska hjälpa till att lyfta brösten, inte misshandla dem. Ifall du får ont av bygeln kan du behöva gå upp en kupstorlek.
 9. Du får ont i nacken eller ryggen: En felaktig bh-storlek kan orsaka ryggsmärtor, eftersom bysten inte stöds ordentligt. Var inte rädd att be om hjälp i en underklädesbutik för att hitta den perfekta bh:n för dig.

Tips! Bh:ar har syskonstorlekar. Om du är van att köpa till exempel 75B, men märker att bandet runt ryggen sitter lite för tajt så kan du prova 80A istället, det är samma kupstorlek. Om bandet runt ryggen istället sitter lite för löst (och glider upp) kanske du ska ha 70C, som också är samma storlek på kupan. Bra att veta! 

Här är en film som också  hur du ska välja rätt bh-storlek:

Dags för ny bh? Här är 13 favoriter

T-shirt bh:ar

vilken bh-storlek har jag?

Ljusrosa bygel-bh i spets från H&MLäs mer och köp här.

svart bh, men är storleken rätt?

En heltäckande t-shirt bh med lätt vaddering från ArketLäs mer och köp här.

Svart t-shirt bh med spetsdetaljer

Svart t-shirt bh med spetsdetaljer från Lindex. Läs mer och köp här.

Bygellös bh:ar

Vit BH utan bygel 1

En vit bygellös push up-bh med minimalt antal sömmar från H&MLäs mer och köp här.

Rosa bh utan bygel

Rosa bh utan bygel med vaddering från Hunkemöller. Läs mer och köp här.

Spetsig bh utan vaddering eller bygel

Bh utan vaddering eller bygel med blommig spets från ASOS. Läs mer och köp här.

Spetsig bh

Rosa BH i spets

En rosa bygellös bh med push up och spets från H&MLäs mer och köp här.

Svart vadderad bygelbh i spets

Svart vadderad bygel-bh i spets från KappAhl. Läs mer och köp här.

Bygelbh i spets utan vaddering i terrakottarosa

Bygel-bh i spets utan vaddering i terrakottarosafrån H&M. Läs mer och köp här.

Sport-bh

Sport bh i gratt och puderrosa

Sport-bh med medium support från H&M. Säljs i 2-pack i puderrosa och grått. Läs mer och köp här.

Färgglad sport-bh från Under Armour

Färgglad sport-bh i skön passform från Bubbleroom. Läs mer och köp här.

Sport-bh med mycket support

Sport-bh med hög support från H&M. Läs mer och köp här.