in

9 saker du kan göra för din vän som mår dåligt

van dragare

Att ha en närstående som inte mår bra är jobbigt, för både hen och dig, då man inte vill se någon man tycker om må dåligt. Här är 9 saker du kan göra för din vän: Mer

 1. Visa att du finns där

  Det kanske viktigaste du kan göra för din vän är att visa att du finns där. Om man mår dåligt är det lätt att ta avstånd från omvärlden, men var envis och visa din vän att du inte tänker låta det hända.

 2. Lyssna

  Låt din vän veta att du alltid finns ett telefonsamtal bort, oavsett om det sker klockan tre på natten eller klockan tre på dagen. Låt din vän prata av sig och lyssna bara. Kom med råd om du kan, låt annars bara din vän prata. Åk hem till din vän och sitt med hen medan hen får prata av sig.

 3. Var uppmärksam

  Sluta aldrig fråga hur din vän mår, och nöj dig inte med svaret ”bra” om du vet att så inte är fallet. Var uppmärksam på hur dåligt din vän mår. Om din vän har svårt att sätta ord på sina känslor kan ni börja med ett skalsystem, där nummer 1 är att hen mår bra och 10 mår hen jättedåligt. Var också uppmärksam på om din vän äter ordentligt.

 4. Hitta på grejer

  Även om din vän inte känner för att göra något så kan det vara bra att hitta på något ändå. Det kan vara något så litet som att titta på en film eller gå ett varv runt kvarteret till att kompisgänget åker en helg till någons sommarstuga. Att få tankarna på något annat är bra ibland.

 5. Överraska

  Om din vän får tid att tänka över olika aktiviteter kanske det får hen att säga nej, och att hen inte orkar. Så överraska istället din vän med spontana saker. Köp med frukost och ät frukost ihop eller knacka på och säg att ni ska på bio.

 6. Hör av dig

  Som sagt, låt din vän veta att du inte kommer försvinna någonstans. Skicka ett God morgon-sms, ring på lunchen, gå dit någon kväll. Att hela tiden höra av sig gör din vän säker på att du finns där för hen.

 7. Prata om annat

  Ibland kanske det är skönt för din vän att lyssna på dig ett tag för att tänk på annat. Berätta om den knäppa hunden du såg på väg till bussen eller om boken du håller på att läsa.

 8. Erbjud hjälp

  Att finnas där för personen som mår dåligt gör jättemycket, men fråga också din vän om det finns något annat du kan göra för att hen ska må bättre. Hen kanske vill att du sover över ofta för att slippa vara ensam, eller att du ska ta med hen ut på promenader?

 9. Hjälp till med professionell hjälp

  Om din vän mår såpass dåligt att varken du eller någon annan i hens närhet kan hjälpa hen kanske det är bäst att försöka skaffa professionell hjälp. Kolla upp närmsta psykolog, Bup-mottagning eller ungdomsmottagning till exempel.