in

9 saker du kan göra i helgen för att få en riktig nystart inför hösten

anete lusina 382329 unsplash
Bild: Anete Lūsiņa / Unsplash

Det är hög tid att embracea hösten med allt vad det innebär. Här är 9 saker du kan göra för att få en riktig kickstart in i hösten! Mer

 1. Storstäda

  1

  Ja, städa är tråkigt. Och ja, du kommer behöva storstäda fler gånger i höst. Men det är bara att ta tag i det. Sätt på någon grym spellista och sätt igång att damma, dammsuga, göra rent lister, tvätta golv och se till så varenda hörn skiner. Det är ju trots allt så himla skönt när man är klar.

 2. Rensa småsaker

  Kolla igenom vad som ligger i alla lådor, hyllor och skrymslen. Det finns säkert en hel del grejer som du aldrig kommer få användning för igen, och som bara ligger där och tar plats. När jag rensade hemma förra sommaren till exempel hittade jag en loggbok från 2003. En sådan man hade i skolan liksom. Som bara legat där i 13 (TRETTON) år! Helt sjukt.

 3. Rensa och organisera din garderob

  Ärligt nu, när var sista gången du gjorde en riktig rensning bland dina kläder? Den är nog dags igen, va? Ta ut ALLA dina kläder ur garderoben och tänk verkligen igenom två varv extra innan du hänger in dem igen. Glöm heller inte rensa bland dina ytterkläder och skor!

  Tänk på det här:

  – När var senast du använde plagget? Om det var mer än tre månader sedan – gör dig av med det. Om du verkligen inte kan bestämma dig, häng in plagget med galgen åt ”fel” håll. Om du fortfarande inte använt plagget (och hängt galgen rätt) inom tre månader är det dags att säga farväl.

  – Är det trasigt? Om det är det – kommer du verkligen laga plagget? Om du inte gjorde det direkt när det gick sönder kommer du förmodligen aldrig göra det. Släng bort!

  – Finns det en fläck som inte går bort? Släng!

  De plagg som fortfarande är hela och rena som du inte vill ha kvar: ge till en vän, stadsmissionen eller någon annanstans där de gör nytta. Det som är trasigt eller för gammalt kan du lämna till exempelvis H&Ms klädinsamling!

 4. Börja skriv dagbok

  4

  Att skriva dagbok kan ge en lugnande effekt, och man tvingas sortera ut sina tankar. Använd din dagbok för att ventilera, strukturera, eller hur du vill. Men se till att skriva!

 5. Gör en vision board

  5

  Att börja varje ny säsong med en vision board är superhärligt! Kolla i gamla och nya tidningar för saker att klippa ut, spana runt på Pinterest och skriv ut (om du inte har en egen skrivare så har de flesta bibliotek det!) det du tycker är inspirerande. Klistra upp allt på en stor board. Din vision board kan bestå av precis vad du vill. Personliga mål, karriärs-mål, resor till drömmiga platser, mode och outfits, inspirerande citat, osv. Möjligheterna är oändliga!

 6. Lägg ifrån dig telefonen

  Vi menar inte en halvtimma, utan snarare en hel dag. Det är bra att ta ett steg från sociala medier med jämna mellanrum för att verkligen kunna leva i den riktiga världen. Ta en promenad, meditera, gör sakerna på den här listan. Var närvarande i det du gör utan att stressa över om du missat något på Instagram.

 7. Gör en ekonomi-koll

  7

  Sätt dig ner och tänk över hur din höst ser ut när det kommer till utgifter. Har du någon resa du ska iväg på? Någon konsert du skulle vilja se? Behöver du nya möbler? Investera i ett par nya vinterskor? Skriv ner allt sådant och vad du tror att det kostar ungefär. Då har du en överblick av hur mycket pengar du behöver spara till varje tillfälle. Väldigt skönt att ha koll på, så det inte kommer som en chock sedan!

 8. Gör nya spellistor

  8

  Sommarlistan med Despacito i topp känns inte alls särskilt höstig, så nu är det dags att göra nya spellistor för olika tillfällen. Gör en träningslista, en lista du kan mysa till hemma, en party-lista. Ja, du fattar. Fyll din höst med musik!

 9. Gör en kompis-koll

  Det kan låta konstigt, men se över var du har dina vänner. Är det någon du kanske inte alls hunnit träffa i sommar, och är påväg att glida ifrån? Om du fortfarande vill ha kontakt med hen, skicka iväg ett sms eller ring och fråga om ni kan ses snart. Är det någon av dina vänner du inte känner ger dig energi just nu? Då kanske du kan umgås lite mindre med hen nu, och se hur det är om ett par månader. En kompis-koll helt enkelt! Det är viktigt att ha personer i sitt liv man tycker om och får energi av när man umgås.