in

9 hjältar som agerade under terrordådet i Stockholm – tack för att ni finns

hjaltar dragare

Mitt i allt det hemska under fredagens fruktansvärda terrorattack, då en lastbil körde in på Drottninggatan i Stockholm och dödade fyra personer, var det många som hjälpte till med precis allt de kunde. Här är några av alla de hjältar vi vill hylla. Mer

1. Läkaren Joakim Nordahl med kollegor

Nordahl arbetar på Cityakuten i närheten Drottninggatan. Han berättar för Aftonbladet att han och hans kollegor höll på att avsluta dagen när de märkte att något hände utanför. Nordahl plockade då med sig sin akutväska och gick tillsammans med sju kollegor direkt ut och hjälpte till.

2. Värdetransportören som varnade människor genom att tuta

När en chaufför i en värdetransportbil körde på Drottninggatan och märkte att lastbilen rusade fram bakom hen berättar vittnen på platsen om hur hen började tuta för att varna folk, skriver Expressen. Folk ska då ha uppfattat lastbilen och rusat in i butiker, någonting som mycket väl kan ha räddad många liv. I höjd med Claes Ohlssons butik på Drottninggatan ska värdetransportbilen blivit upphunnen av terroristen och ha prejats åt höger.

3. Jenny Nguyen som startade #openstockholm

Efter terrorattacken stoppades all kollektivtrafik samt tåg till och från Stockholm Central. Folk kunde inte ta sig hem och då startade Jenny Nguyen hashtaggen #openstockholm. Stockholmarna erbjöd skjuts, sovplatser och mat för de som inte kunde ta sig hem och visade verkligen vad medmänsklighet står för.

[adSpace placement=”manual”]

4. Polisen

Bilderna ovan har spritts över hela världen under helgen. Den första bilden visar när poliser springer mot platsen alla andra flyr från. Den nedersta bilden visar när en tungt beväpnad polis hjälper en gammal dam över gatan. Det är två helt olika situationer, men polisen hjälper oavsett till på det sätt de kan där och då.
Under helgen har också tusentals personer tackat polisen för sin insats, och överallt på sociala medier har man kunnat se polisbilar som är överfyllda av blommor.

5. Vårdpersonal och brandmän

Många ambulanser och brandbilar åkte i ilfart till Drottninggatan efter attacken och personalen hjälpte till på plats samt hjälpte skadade att ta sig till sjukhus så fort som möjligt. Sjukhusen gick snabbt upp i katastrofläge, vilket betyder att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner på sjukhuset. Totalt behövdes 15 personer vårdas på sjukhus efter attacken. En person klarade sig dock inte utan dog av sina skador.

6. Värdetransportören Santiago Cueva

[adSpace placement=”manual”]

santiago
Foto: Privat

Cueva stod parkerad med sin värdetransportbil vid Åhléns när han såg hur lastbilen körde fram längs Drottninggatan. Han bestämde sig då snabbt för att köra ut sin bil mitt i vägen för att förhindra att lastbilen skulle kunna fortsätta sin framfärd, skriver Expressen. Lastbilen kom dock aldrig så långt utan kraschade in i Åhléns City.

7. Busschauffören som tvärnitade

Journalisten Martin Svenningsen berättade i Nyhetsmorgon i lördags hur han satt på en buss i fredags eftermiddag. De åkte från Hötorget och när bussen skulle korsa Drottninggatan tvärstannar busschauffören med en till två meter till godo.
– Jag ser skuggan av den här lastbilen försvinna vidare ner på Drottninggatan, säger han

Om busschauffören inte hunnit stoppa hade ännu fler personer kunnat skadas eller dö.

8. Stina Nordström som hjälpte en sexåring

Stina Nordström flydde in på ett kafé när lastbilen körde förbi. En sexårig pojke hann inte fly utan slungades in i ett plexiglas på fikets uteservering och satt fast med huvudet.

– Han blödde något oerhört från huvudet. En person höll pojken i famnen, en annan satt bredvid. Jag försökte prata med honom så att han inte skulle tappa medvetandet, säger hon till Sveriges radio.

Stina Nordström har senare fått veta att pojken klarade sig.

9. Servicepersonalen i Stockholm city

All personal som arbetade på Drottninggatan och närliggande kvarter är också hjältar. De hjälpte folk till säkerhet, låste in folk i trygghet och hjälpte till på alla sätt de kunde. Som Patrik Lundberg från Aftonbladet också pekar ut i en krönika om just servicepersonalens instas så är många inom servicebranschen unga vuxna.

”De hade lika gärna kunnat bryta ihop och lägga benen på ryggen för att gömma sig i första bästa hotellsvit. Men så handlar inte servicepersonal. Tapperheten bor i deras dna”, skriver Lundberg som flydde in på hotell Haymarket vid Hötorget.