in

9 frågor du bör ställa dig själv innan du tatuerar dig

Ska du tatuera in en text eller ett annat tatueringsmotiv? Läs det här

Funderar du på att skaffa en tatuering? Då bör du läsa det här innan det är dags att boka tatueringstiden. Mer

Tatueringar är fantastiska – små konstverk, berättelser och symboler på din egen kropp. Men en tatuering sitter där den sitter, år in och år ut (om du inte väljer att ta bort den med laser, som är en process). Här har vi samlat 9 frågor du bör ställa dig innan du bestämmer dig för att göra en tatuering.

1. Kommer jag alltid tycka om den här tatueringen?

Just nu kanske den där låttexten eller fågeln symboliserar ditt liv och känns klockren. Men hur tror du att den kommer kännas om 5 år? Eller om 40 år? Kommer den kännas lika rätt då? Om du tror att du kommer tröttna på den kanske du ska fundera lite till.

2. Ska jag tatuera en bild eller text?

Pilar, ankare, minimalistiskt klotter och jordglobar är fint alltihop. Men du kommer inte vara ensam om att bära de symbolerna på din hud. Och det kan ju vara helt fine. En tatuering kan såklart ”bara” vara snygg. Men det kan ändå vara värt att tänka på vad tatueringen står för. Betyder den någonting unikt för dig?

3. Gör jag den här tatueringen för min skull?

Ja, tatueringar är snyggt. Ja, tatueringar är trendigt. Ja, kompistatueringar och kärlekstatueringar är skoj. Men tatuerar du dig för att du själv vill?
Tatueringsmotiv Bildkälla

4. Vad är det för priser – har jag råd?

Att skaffa en välgjord tatuering är inte billigt, det ska inte vara billigt. Ofta kan en billig tatuering vara samma sak som en dåligt gjord tatuering, vilket troligtvis kommer leda till att du vill fylla på den, göra om den eller ta bort den – vilket i sin tur kommer att kosta pengar.

5. Är det här rätt plats för en tatuering?

Det här är rätt självklart, men på ställen som till exempel fingrar, hals, ansikte och underarmar kommer din tatuering att synas HELA tiden. Testa att köpa en gnuggtatuering bara för att få en känsla av hur det kommer att kännas och se ut när någonting sitter där.

6. Kan tatueringen vara ett hinder när jag söker jobb?

På de flesta arbetsplatser i Sverige är tatueringar inget hinder, men inom vissa jobb är tatueringar ett no-no (vilket känns rätt förlegat år 2016). Enligt den här artikeln (från 2014) är synliga tatueringar inte välkommet på vare sig SAS eller SJ, där det är viktigt att ha en ”neutral framtoning”. Kolla upp vad som gäller på din nuvarande arbetsplats eller googla vad som gäller på din drömarbetsplats innan du tatuerar dig.

7. Hur stor vill jag att tatueringen ska vara?

En bild på ett platt papper ser inte exakt likadan ut storleksmässigt på en rörlig kropp. Fram med dina kajalpennor och gå loss på armen, eller var du nu vill tatuera dig, och testa olika storlekar. Gällande storlekar så är ett generellt tips också att ju större tatuering, desto mer detaljrik kan den vara.

8. Har jag valt rätt tatuerare?

Det här är en svår, men viktig fråga. Varje tatuerare har sin speciella stil, och många är experter på just sin grej – men inte på det andra. Gör mycket research, och nöj dig inte förrän det känns rätt. Be att få se tatuerarens portfolio och kolla om hen har gjort många tatueringar i liknande stil som den du vill ha. Fråga hur länge hen har varit tatuerare och hur lång kötid personen har. En tatuerare med lång kötid = en efterfrågad tatuerare = bra för dig. Kolla om studion och tatueraren har Instagram och scrolla igenom deras feed.

9. Vad händer om jag inte tycker om tatueringen längre?

Du älskar tatueringen nu, men vad händer om du inte gör det längre? Hur skulle det kännas att ha den där tatueringen om du slutar gilla den? Kanske skulle den ändå påminna dig om en viss period eller ha en särskild betydelse för dig? Kör då! Och kom ihåg att även om det inte är skönt, lätt eller billigt så går det att tatuera över eller ta bort tatueringar idag.