in

9 bästa tipsen: Så räddar du situationen om du gör en jättetabbe på jobbet

När du tabbar dig på jobbet

Att göra en jätteblunder på jobbet händer oss alla någon gång. Skitjobbigt såklart, och lätt att drabbas av panik och tro att allt är kört. Ta ett djupt andetag och gör det bästa av situationen – här är 9 goda råd! Mer

Du kanske missar en viktig deadline, kommer försent till det där superviktiga kundmötet eller skriver ett mejl där du tycker till om din chef som du av misstag skickar just till din chef… Ja, misstag gör vi alla – ibland självförvållade, ibland inte. Oavsett så behöver du reda ut situationen, helt enkelt göra det bästa av den. Här får du…

9 tips när du gör en supertabbe på jobbet

1. Ta ett djupt andetag
Gör inget i panik, det kan i värsta fall förvärra situationen. Ta istället ett djupt andetag och tänk på att det faktiskt finns andra betydelsefulla saker i livet än jobbet. Och att det finns människor i världen som svälter… Ibland är det bra att sätta saker och ting i perspektiv. Gör ”det kommer att bli bra” till ditt mentala mantra.

ta ett djupt andetag

2. Brainstorma med dig själv
Varför inte börja med att tänka igenom de mest bisarra scenarierna, som att kasta ut datorn genom fönstret eller att flytta utomlands, för att lätta lite på trycket och påminna dig själv om att du hela tiden har en fri vilja och bestämmer över ditt eget liv. Försök sedan ringa in lite mer realistiska scenarier och sätt att faktiskt lösa den uppkomna situationen.

3. Prata med din chef
Är det inte ett problem du enkelt löser på egen hand bör du koppla in din chef och då gärna ha några egna förslag på hur situationen kan lösas. Ingenting blir bättre av att försöka undanhålla hen vad som hänt. Försök i mesta möjliga mån hålla dig till rena fakta och ge din chef tid att processa situationen, något du ju redan har gjort.

prata med chefen

[adSpace placement=”manual”]

4. Be om ursäkt
Att be om ursäkt är alltid ett vinnande koncept, snarare än att försöka skylla det som hänt på annat eller andra. Försäkra också att du kommer att göra allt som står i din makt för att lösa situationen till det bästa. Misstag kan vi alla göra, det vet vi alla.

5. Ring och förklara, mejla inte
Mejl kan lätt misstolkas, och kan i värsta fall använda som bevis emot dig. Att prata med en person direkt och förklara är personligare och ökar chanserna att du lyckas. Känner du dig nervös kan det vara bra att först skriva upp de viktigaste punkterna av vad du har att säga. Om det är ett känsligt ärende – kolla med din chef att det är okej att du har det här samtalet. Ja, se till att hen godkänner dina åtgärder oavsett vilka de är.

telefonsamtal

6. Bjud på fika
Om du har gjort något klantigt och inte så jätteallvarligt, men som gått ut över dina kolleger, kan det vara en fin och enkelt fixad gest att bjuda på en fika. Det visar din goda vilja och att du är ledsen för det som hänt.

[adSpace placement=”manual”]

7. Engagera dig och ställ upp
Din första instinkt när något jobbigt hänt är troligen att ligga lågt tills allt är glömt, men försök istället att göra precis tvärtom och visa att du är på tårna. Anmäl exempelvis ditt intresse för ett nytt projekt eller avlasta en kollega du vet har lite för mycket på sitt bord. Då framstår du som framåt och en person som inte gräver ner sig i gamla problem.

engagera dig

8. Se till att det inte händer igen
Hur kan du göra allt i din makt för att de inträffade misstaget inte ska ske igen? Här krävs lite självrannsakan! Hur mycket berodde på dig? Berodde det på kanske på bristande erfarenhet, eller var det ren och skär otur? Vet du inte hur det inträffade kunde hända så måste du ta reda på det. Var inte rädd för att be kolleger eller andra om råd och hjälp.

9. Släpp det!
Gräm dig inte för vad som redan inträffat och du inte kan göra ogjort. Ta inte upp det som hänt med kolleger i tid och otid, då blir du ännu mer förknippad med ditt misstag. Prata hellre ut med en god vän eller familjemedlem om du känner att du måste älta lite. Men det bästa rådet är trots allt: Det som hänt är historia, så gräv inte ner dig utan blicka framåt! Och en stor bonus är att du har lärt dig något värdefullt av ditt misstag.

let it go

Tack för inspirationen Refinery29