in

8 sjuka saker Trump har gjort under sin första vecka som president

donald trump politiska förslag
Gage Skidmore

Donald Trump har bara hunnit vara president i tio dagar, men han har redan förändrat mycket i världen – till det sämre. Här är åtta av de saker han gjort hittills. Mer

 1. Tagit bort bidrag till organisationer som erbjuder abort.

  USA har gett bidrag till organisationer som hjälper till med, promotar och/eller erbjuder säker abort, men det har nu alltså Donald Trump tagit bort. Genom att ta bort bidragen till organisationerna som är verksamma utanför USA, bland annat International Planned Parenthood Federation, förhindrar man också att organisationerna ska kunna erbjuda till exempel preventivmedel, program för våld i hemmet och hjälp med behandling av HIV och Aids.

 2. Ska bygga muren mot Mexiko.

  Den ökända muren Trump har lovat att han ska bygga vid gränsen mot Mexiko verkar bli verklighet. Trump har skrivit på en verkställande order om att man omedelbart ska jobba fram en plan på hur man ska bygga muren, och han hoppas att byggandet är igång om ett par månader. Det är oklart hur muren ska finansieras, men han har sagt att 20 procent skatt ska tas från importvaror från Mexiko och att de pengarna ska finansiera muren. Förre mexikanske presidenten Vincente Gox Quesada har dock skrivit på Twitter att Mexiko aldrig kommer betala för Trumps ”fucking wall”.

 3. Kräver en lista med brott som begåtts av invandrare.

  I samma order om muren mot Mexiko beordrar också Trump att Department of Homeland Security varje vecka ska publicera en lista på brott som begåtts av invandrare.

 4. Förhindrar muslimer att komma in i landet.

  Det som blivit känt som ”Muslimban” har fått enorm kritik. Det hindrar USA från att utfärda visum från sju mellanöstern- och öst afrikanska länder (Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen). Trumps administration blockerar även flyktingar från att komma in i landet i 120 dagar framåt, förutom flyktingar från Syrien som kommer hindras på obestämd tid.

 5. Försöker ta bort Obamacare.

  En av de största sakerna Barack Obama genomförde under sin presidentperiod var att införa Patient Protection and Affordable Care Act, mer känt som Obamacare. Dess syfte är att alla amerikanska medborgare ska få vissa förmåner vid köp av sjukvårdsförsäkringar. De med inkomster som hamnar in den federala fattigdomsgränsen ska få statliga bidrag om de köper socialförsäkringar via ett utbytessystem. De som precis hamnar på fattigdomsgränsen ska få bidrag så att de bara behöver betala tre till fyra procent av sin inkomst på sjukvårdsförsäkring. Detta vill nu Trump ta bort, men då det måste godkännas i kongressen först är det inte säkert att Obamacare kommer försvinna.

 6. Återupptagit planerna på oljeledningar.

  Planerna på oljeledningarna Keystone XL och Dakota Access (den senare har det skrivits mycket om i media då den fått motstånd av sioux-stammar (ursprungsinvånare) då oljeledningen är ett hot mot reservatets miljö och ekonomiska välfärd samt riskerar att förstöra historiska-, kulturella- och heliga platser) stoppades av Obama, men har nu satts igång av Trump igen.

 7. Tagit bort info från vita husets hemsida.

  På vita husets hemsida har Trump tagit bort sidor om klimatförändring. Trumps administration har också försökt att förbjuda myndigheter att twittra om klimatförändringar. Han har också tagit bort sidor om medborgerliga rättigheter och HBTQ.

 8. Anställt högerpopulistisk profil.

  Den högerpopulistiska sajten Breitbart News blev en stor mötesplats för Trump-anhängare och nu har Steve Bannon, som varit operativ chef för sajten, anställts av Trump som chefsstrateg och rådgivare i hans administration.