in

8 saker som får dig att sova bättre (och boostar din energi)

socc88mn

En god natts sömn är nyckeln till en lyckad dag. Men för många är det lättare sagt än gjort att sova bra. Här är 8 tips på hur du får bättre sömn, och därmed vaknar pigg och utvilad – redo att anta livets alla utmaningar. Mer

  1. Skaffa regelbundna sömnvanor

Försök lägga dig samma tid varje dag, även på helger. Regelbundna sömnvanor är A och O om du ska sova bra.

  1. Skapa en sängritual

Vad får dig att slappna av och känna dig bekväm? Kanske att läsa, dricka en kopp örtte, lyssna på lugn musik, meditera, massera fötterna, eller kanske skriva dagbok? Vad det än är – gör det till en återkommande ritual varje kväll precis innan du sluter ögonen, så somnar du garanterat snabbt och skönt.

  1. Undvik störningsmoment i sovrummet

Sovrummet ska vara en plats som andas lugn och ro, så håll allt som skapar stress eller får dig engagerad utanför: datorn, tv:n, din ”att göra-lista”, och ja – även mobilen!

tips sova bättre
  1. Träna regelbundet

Regelbunden träning gör att du blir pigg på dagen, men behagligt trött på kvällen. Det finns inget bättre sömnpiller än en fysiskt trött kropp, så ha helst någon form av träning inplanerad varje dag.

  1. Fixa mörker

Som du säkert redan vet är det lättare att sova om det är mörkt. En ögonmask kan hjälpa om du inte kan få det tillräckligt mörkt i sovrummet. Att stirra på en mobiltelefon eller datordisplay precis innan du ska sova är ingen bra idé.

  1. Använd sängen för det den är till för

Visst kan man göra mycket i sängen, som att jobba eller titta på tv, men undvik helst andra sängaktiviteter än att sova och att ”ligga”. Du får lättare att varva ner och somna in om du associerar sängen med det den egentligen är till för.

  1. Ät något sött

Om du äter något riktigt sött får du först en sockerchock och blir pigg, men väntar du bara lite sätter insulinet igång och du får en ”dipp” och blir sömnig. Detta är inget säkert kort eftersom det fungerar olika för olika individer, och kanske inte något du ska sätta i system.

sova bättre
  1. Stig upp ur sängen

Har du legat en längre stund utan att kunna somna och får allt mer tvångstankar om vad som kommer att hända om du inte får sova – då är det faktiskt bättre att gå upp en stund och göra något annat så att du kan släppa tankarna. Gör en kopp varm choklad till exempel.

Lycka till och sov så sött!