in

8 saker dina bröst önskar att de kunde säga till dig

brost dragare

Hör upp! Det är dags för sanningens minut. Dina bröst har några grejer de vill säga till dig! Mer

 1. ”Vi ändrar storlek under din menscykel”

  Under menscykeln, alltså dagen från att mensen börjar till att nästa mens börjar, förändras dina bröst. Det här beror på att nivåerna av könshormonet östrogen ändras under mensen, förklarar barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson som till vardags arbetar på Umo.se.

  – Strax före ägglossning ökar östrogennivåerna vilket kan göra att brösten börjar bli större, och kan upplevas som ömmare än vanligt. När mensen kommer sjunker nivåerna av östrogen i kroppen och brösten återgår till sitt normalläge igen.

 2. ”Japp, vi är olika stora”

  Är ditt högra bröst lite större än det vänstra? Eller är det vänstra större än det högra? Lugn! Det är helt normalt, enligt barnmorskan Therese.

  – Jättemånga har olika stora bröst, inte alla, men väldigt många och det är inget konstigt med det. Det är precis samma sak som med fötter eller killars pungkulor, de är inte identiska. Oftast är det bara du själv som ser skillnaden på dina bröst! Men om du verkligen besväras av att det ena är större än det andra kan du köpa en bra bh på en underklädesbutik. De säljer ofta inlägg som man kan ha i kupan. När du är ung och brösten fortfarande växer är det vanligt att de växer olika snabbt, men de brukar jämna ut sig med tiden. Om du är väldigt orolig kan du kolla med en läkare.

 3. ”Ta på oss”

  Brösten räknas som en erogen zon, alltså ett ställe där det är extra skönt att bli smekt. Alla med bröstvårtor, även killar, kan tycka det är jättesexigt att bli smekt där. Andra gillar det inte alls, så fråga innan du kör på.

  Oavsett om du älskar när någon ger dina bröst lite extra kärlek eller inte, är det bra att få in vanan att själv ta på dina bröst, för att i god tid kunna upptäcka en eventuell förändring som skulle kunna leda till bröstcancer. När mensen tar slut är en bra dag, eftersom brösten är mjuka och extra lätta att undersöka då.

  Gör såhär: Stå framför en spegel, håll upp armen och titta först om du ser några hudförändringar. Känn därefter igenom brösten, tänk dig att du för handen runt bröstet som bokstaven C. Om du känner en klump eller ser att någonting är annorlunda, kontakta en vårdcentral så får du remiss till mammografi.

 4. ”Vi kan få finnar”

  Ofta orsakas finnar eller akne på brösten av inre faktorer, som
  stress eller hormonella förändringar som kan uppkomma när du slutar eller börjar med p-piller. Att ha på en svettig sporttop lång tid efter ett hårt gympass kan också vara en anledning.
  VeckoRevyns skönhetsredaktör Lisen Sundberg säger att även vanliga kläder som sitter åt kan göra läkningsprocessen mer långdragen.

  – Om du har finnar på brösten satsa gärna på lösa, mjuka bomullsplagg. Behandla området med produkter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxide. Skrubba inte med korn och undvik att torka ut huden för mycket. Vissa p-pillersorter har bra effekt på akne, det kan man testa om man lider mycket och kan tänka sig det.

  Men hur ska man egentligen ta hand om sina boobs? Om du har för vana att smörja in din kropp med olja eller kräm efter en dusch, kan det vara en god idé att samtidigt smörja in brösten!

 5. ”Du behöver inte skämmas för oss”

  För stora, för små, för ojämna, för hängiga, för toppiga… Det är lätt att vara kritisk mot de bröst man har. Det vet Therese Zetterqvist Eriksson, som har varit barnmorska i snart 20 år.

  – Det är många som skäms för sina bröst, och jag tror att det beror på att de flesta bröst man ser, i till exempel reklam eller porr, ofta är både opererade och retuscherade. Du behöver inte skämmas för dina bröst, för alla bröst ser olika ut och dina är inte konstigare än någon annans! Om du skäms över dina bröst kan du läsa på om kroppsideal och självkänsla. Ett annat bra tips är att gå till en vanlig simhall och titta på alla olika bröst i omklädningsrummet.

 6. ”Vi är inga tickande bomber”

  Många oroar sig för att få bröstcancer, men enligt barnmorskan Therese oroar sig de flesta i onödan.

  – De allra flesta kommer inte att drabbas av bröstcancer. I Sverige får ungefär 20 kvinnor bröstcancer varje dag, och tänk på hur många kvinnor som bor här! Bröstcancer drabbar främst medelålders och äldre kvinnor. Dessutom har prognosen att bli botad från bröstcancer ökat, tack vare att vi är bättre på att undersöka oss och att behandlingarna hela tiden blir bättre. Känn igenom brösten någon gång i månaden och hör av dig till en vårdcentral om något känns konstigt. Men du behöver inte gå runt och oroa dig för bröstcancer!

 7. ”Vi gillar när vi får stöd”

  Hur viktigt är det egentligen med rätt bh? Oerhört viktigt om du frågar Theodora Bakar, som driver underklädesbutikerna Birger Jarls under i Stockholm.

  – Så fort du känner dig bekväm i en bh, när du har rätt passform, rätt färg, rätt storlek, får du automatiskt en bättre hållning som gör att du känner dig mer bekväm och självsäker.

  Det allra vanligaste ”felet” folk gör med bh:ar är att använda en med för stor omkrets och för små kupor. Det blir påfrestande för axlarna. Många tycker också att det känns jobbigt och utelämnande att prova bh:ar. Men Theodora menar att du som kund ska känna dig helt trygg.

  – Du ska bara prova bh:ar i butiker där du får förtroende för personalen och känner dig bekväm. Men det är verkligen bra att gå till en specialist som bara med ögonen kan se vilka mått du har. Om du tycker att det känns jobbigt att prova bh:ar, tänk på att vi som jobbar i underklädesbutiker är där för att hjälpa dig och har sett alla kroppsformer och olika byster som finns. Det finns inga kroppar som är fel!

 8. ”Vi är superkänsliga mot sol”

  Vi vet, när solen äntligen tittar fram vill man ju bara ta av alla tjocka tröjor och låta solen värma varenda centimeter av hud. Men urringat linne plus stark sol kan leda till rejäl röd solbränna. Skönhetsredaktör Lisen Sundberg förklarar:

  – Huden på brösten är tunnare än på många andra ställen på kroppen, vilket gör att vissa upplever den mer solkänslig. Den åldras också på ett annat sätt än exempelvis huden på låren genom att bli rynkig. Jag maxar solskyddet på bröstet, minst spf 50. Smörj mycket och ofta och låt gärna huden vila från solen för att få en chans att reparera sig, även om du är på en veckas solsemester. Är du orolig för finnar finns det ypperliga krämer, från till exempel La Roche Posay, som inte täpper till.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss