in

7 ovanor du borde sluta med på en gång

dragarbild 2
Bildkälla: Priscilla Du Preez / Unsplash

Det finns ovanor som att bita på naglarna, men så finns det ovanor som kanske är lite mer allvarliga eller jobbiga. Här är sju ovanor du borde lägga av med precis nu. Mer

 1. Skvallra

  Vi alla skvallrar då och då, oavsett om det gäller kändisar eller personer i vår närhet. Men är det inte dags att sluta med det nu? Det finns ju så mycket roligare och intressantare saker att snacka om. Dessutom är det svårt att få vänner och andra personer att lita på en och genuint tycka om en, om de vet att du tar bästa tillfälle i akt att prata om andra människor. Då är det lätt att tro att du kommer göra det samma mot dem så fort de vänder ryggen till. Var en snäll människa – lägg av med skvallret.

 2. Prata negativt om dig själv

  Negativa ord påverkar din hjärna och din kropp på ett negativt sätt. Så att hacka ner på dig själv och säga dåliga saker om dig själv är något du behöver sluta med direkt. Det är lättare sagt än gjort, vi vet, men tänk så här: varje gång du har en negativ tanke om dig själv – ersätt den med en positiv tanke. Fortsätt göra så, och till slut kommer de negativa tankarna komma mer sällan, istället kommer de positiva tankarna till dig direkt.

 3. Föra över dina egna osäkerheter på andra

  Det här går lite in i ovanstående punkt. Vi alla har som sagt negativa tankar om oss själva, och det blir ännu sämre när vi för över våra egna osäkerheter på folk omkring oss. Du vet, du kanske säger: ”jag ska verkligen inte köpa glass, jag åt ju det igår”. Samtidigt som din kompis går bredvid och är jättesugen på glass, men kanske inte vågar eller vill köpa det längre nu när du säger så. Tänk en extra gång innan du öppnar munnen för att säga något negativt, även om du tror att det bara berör dig.

 4. Sno alla konversationer

  Personer som får varje konversationer att handla om dem eller aldrig låter någon annan prata är inte personer som är särskilt roliga att umgås med. Visst, ibland vill man lätta sitt hjärta, eller så kanske man inte inser att man pratat oavbrutet den senaste halvtimman medan ens sällskap inte fått en syl i världen. Men om du tror att du gör det för att du helt enkelt inte vill att någon annan ska höras ska du nog ta en vända till och tänka om. Låt andra personer göra sin röst hörd också.

 5. Döma andra

  Det händer oss alla, att vi dömer andra människor för fort. När du träffar nya personer, försök vara open minded och låt det gå ett rejält tag innan du bildar dig en permanent uppfattning om personen. Bara för att hen kanske inte ser ut så som du trodde eller kanske inte har exakt samma åsikter som dig om allting så betyder inte det att du inte kommer tycka om hen. Ni kanske kommer bli supergoda vänner, om du bara tillåter det att hända.

 6. Aldrig komma i tid

  Om du alltid kommer en kvart försent till olika möten, fester och häng är det som om att du tycker att din egen tid är mer värdefull än någon annans. Och det är den ju inte, förstås. Det kan signalera nonchalans och ointresse av de du ska träffa, och är inte så himla trevligt. Visst, du kan skylla på att du är en tidsoptimist. Men om du nu vet om att du är en tidsoptimist så får du se till att ändra på det beteendet. Kom i tid, så enkelt är det bara.

 7. I hemlighet hoppas att andra misslyckas

  ”Schadenfreude” kallas det när man känner glädje av att andra misslyckas. Man kanske gör det för att man har dåligt självförtroende eller känner sig hotad eller avundsjuk på någon, och det säger mer om en själv än vad det gör om den andra personen. Om du känner dig glad när någon blivit av med jobbet eller blivit dumpad – fråga dig själv varför. Varför tycker du att de förtjänar dåliga saker? Varför gör det här dig glad?

  Med all sannolikhet kommer du inte direkt fram till ett rimligt svar. Försök istället jobba på dig själv, och hitta ett sätt att glädjas åt andra människor.

Tack Bustle för artikel-inspo!