in

8 kvinnor som gör skillnad – heja er!

kvinnor skillnad dragare

Den 8 mars är det den Internationella kvinnodagen och lagom till dess vill vi lyfta fram dessa åtta banbrytande kvinnor. Från en planetforskare till en pionjär inom smink för svarta – här är tjejerna som påverkar vår vardag, varje dag. Mer

 1. Ida Östensson – Arbetar för att minska sexuellt våld

  Ida

  Hon är grundaren till stiftelsen Make Equal och föreningen FATTA som båda arbetar mot sexuellt våld och för ett jämställt samhälle. Trots allt hat Ida Östensson, 31, fått utstå i sin position – främst från män – fortsätter hon att tala högt, för att hon vet att det behövs. Ett av de många grymma initiativ Ida tagit är att uppmana killar att ses över en middag och prata om jämställdhet under hashtagen #KillMiddag efter de uppmärksammade sexualbrotten på svenska festivaler i somras. Att stå på sig när folk vill se en hyschad är otroligt starkt och vi beundrar Ida för detta.

 2. Reese Witherspoon – Startade företag för kvinnor – med kvinnor

  Los Angeles Premiere of Universal Studios Sing

  Skådespelaren Reese Witherspoon, 40, insåg att hon knappt såg några kvinnor som huvudrollsinnehavare i de stora Hollywoodproduktionerna. För att ta tag i problemet grundade hon därför, med kollegan Bruna Papandrea, produktionsbolaget Pacific standard och köpte böcker och manuskript med kvinnliga huvudroller. De två första filmerna förlaget släppte, Gone girl med Rosamund Pike i huvudrollen och Wild med Reese själv, drog in över 400 miljoner dollar och gav huvudrollsinnehavarna varsin Oscarsnominering. Detta bevisar inte bara att det behövs mer kvinnor i populärkultur utan även att man kan lyckas med allt, bara man vill.

 3. Suad Ali – Bekämpar fördomar

  Suad

  Suad Ali, 25, är vår yngsta expert på Sveriges flyktingkvot och arbetar sida vid sida med Migrationsverkets generaldirektör. Dessutom skriver hon krönikor för tidningen Chef och är en flitig samhällsdebattör. Suad kom själv till Sverige som flykting när hon endast 1,5 år gammal lämnade Somalia med familjen efter att inbördeskriget brutit ut. Hon har redan blivit nominerad till ett flertal prestigefyllda utmärkelser, däribland Kompassrosen av Konungens stiftelse för unga ledare. Vare sig det gäller att bekämpa fördomar, stå upp mot rasism eller kämpa för flyktingars rättigheter, gör Suad det helhjärtat: ”Jag låter min ilska och frustration ge mig energi till förändring” säger hon.

 4. Elisabeth Massi Fritz – Vill utplåna sexismen

  Fritz

  Advokaten Elisabeth Massi Fritz, 49, skapade rubriker i tidningarna när hon frågade den tilltalade i ett våldtäktsbrott vad han hade på sig för kalsonger när brottet begicks, som ett gensvar på att hennes klient blivit utfrågad om sina underkläder. Med syrianska och libanesiska rötter har Elisabeth en enorm språklig fördel i sitt arbete och är även Sveriges enda advokat som specialiserar sig på hedersbrott. Hon ger sig inte förrän rättvisa skipats och är dessutom en flitig samhälls-debattör när det gäller ojämställdhet och sexism i rättssalen. En riktig hjälte är vad Elisabeth är!

 5. Azita Shariati – Ökar antalet kvinnor på chefspositioner

  Azita

  Azita Shariati, 48, tröttnade på att det till största delen är vita medelålders män som styr Sverige. Vägen till toppen var allt annat än enkel för Azita – inte minst som kvinna utan även som invandrad till Sverige vid 20 års ålder. Så fort hon blev chef för Sodexo, världens 18:e största arbetsgivare, satte hon igång med att rekrytera välkvalificerade kvinnor till toppositioner. Målet var att att öka antalet kvinnor i chefsposition från 14 till 50 procent, något hon lyckades med på fem år. ”Förändringen handlar om att folk måste öppna ögonen”, menar Azita, och vi kan inte göra annat än att hålla med.

 6. Sara Seager – Vill upptäcka liv på annan planet

  Sarah Seager

  Astrofysik och planetforskning står på det dagliga schemat för Sara Seager, 45. Sara är pionjär och expert när det kommer till expoplaneter, det vill säga planeter som kretsar kring andra stjärnor än vår egen sol. De finns i enorma mängder och Sara har varit med och upptäckt över 700 av dem – inte dåligt! Hennes mål? Att hitta en till planet som, likt jorden, innehåller liv. Samt att besvara mänsklighetens stora frågor: varför är vi här och är vi verkligen ensamma? Enligt Sara själv har vi aldrig varit så nära att få svar på dessa frågor som vi är idag.

 7. Iskra Lawrence – Slår ett slag för kurviga modeller

  Iskra Lawrence

  Modellen Iskra Lawrence, 26, sa ”fuck off” till modebranschens hårda utseendekrav och gjorde ett namn för sig själv med hjälp av sociala medier. Med sin kurviga kropp vidgar hon synen på skönhet, och genom att vägra låta redigera sina Instagrambilder står hon inte bara upp för sig själv utan även för miljoner tjejer världen över. Iskra har gjort kampanjer för bland andra Aerie och är ambassadör för Storbritanniens Nationella ätstörningsförbund då hon själv fick ätstörningar efter att ha uppmanats att banta av sin tidigare agentur. En riktigt glädjespridande personlighet besitter även denna stjärna som vi vill hylla.

 8. Lovette Jallow – Ökar mångfalden i skönhetsvärlden

  lovette jallow

  Lovette Jallow, 32, är perukmakaren och bloggaren som startade forumet Black Vogue. Black Vogue är en plats för svarta kvinnor, män och icke-binära att mötas och dela med sig av skönhetstips och erfarenheter i ett Sverige där butikerna ekar tomma på smink för mörkhyade och vithet skyltas som samhällsnorm. Förutom forumet driver Lovette en välkänd blogg och syns i sociala medier under hashtagen #BlackBeautyMatters. Hon har tidigare arrangerat galor för svarta kvinnor och 2016 släppte hon sin debutbok Black Vogue: skönhetens nyanser.

Bildkällor: Bulls, Istock, Göran Segeholm, Elisabeth Ohlson Wallin, Kristina Wicksell