in

8 gånger fotbollen gett oss rysningar (och Zlatan visat vem som är kung)

Fotbollen ger oss rysningar, särskilt zlatan

På fredagseftermiddagen möter Sveriges fotbollsherrar Italien i den andra omgången i fotbolls-EM. VeckoRevyn ser tillbaka på 8 ögonblick då fotbollen har gett oss rysningar. Och vi hoppas att Zlatan Ibrahimovic och resten av laget låter oss uppleva samma känslor idag! Mer

1. När Sveriges herrlandslag fick ta emot folkets jubel i Rålambshovsparken efter bronset i USA 1994.

Hela VM 1994 är en stor nostalgitripp för dem som var med då, och hyllningen av bronshjältarna i Rålambshovsparken i Stockholm visade hur engagerade svenskarna varit under världsmästerskapet i USA.

2. Marie Hammarströms uppvisning i bronsmatchen 2011

Det stod 1–1 mellan Sverige och Frankrike i bronsmatchen i VM 2011 och Sverige spelade med en kvinna mindre. Då gjorde Marie Hammarström en soloinsats utan dess like och sköt Sverige till brons i 82:a minuten.

3. När fotbollsspelarna visar att de har känslor även utanför planen

Utan fans, ingen fotboll – det verkar några av världens största fotbollsspelare ha insett. I detta klipp får vi se stjärnor som Samuel Eto’o, Neymar och Piqué visa sina beundrare sin uppskattning. (Gråtvarning utfärdas! ?)

4. Bragden i Berlin

När Sverige vände ett 4–0-underläge till 4–4 under en halvlek var vi många som häpnade. Och jublade.

5. När damlandslaget hyllades på Liseberg efter bronset 2011

Efter att Sverige tagit brons i fotbolls-VM 2011 hyllades de rejält under ett avsnitt av ”Lotta på Liseberg”.

[adSpace placement=”manual”]

6. När Thomas Ravelli tog Sverige till semifinal i VM 1994

Det finns många klipp från kvartsfinalen mellan Sverige och Rumänien i VM 1994 som är värda att ha med på denna lista, men det var Thomas Ravellis andra räddning under straffläggningen som slutgiltigt tog Sverige till semifinal.

7. När U21 vann EM-guld på straffar 2015

Ytterligare en spännande straffläggning där en målvakt blev hjälten. Patrik Carlgrens andra räddning gav Sveriges U21-lag ett EM-guld och imponerade på en hel nation. ?

8. När vi hör nationalsången

Precis före avspark, när arenan sjunger nationalsången, är man nästan som mest laddad. Och när 30 000 åskådare sjunger med i ”Du gamla, du fria” står håret upp på armarna!

Och 3 gånger Zlatan gett oss gåshud:

1. När han klackade Sverige till kvartsfinal i EM 2004

De var många som ville göra mål mot Italien i gruppspelet under EM 2004, men Zlatan blev, bokstavligt talat, sist på bollen när han klackade in reduceringen med sex minuter kvar.

2. När han höll det här känslosamma talet

Tio guldbollar har det blivit totalt för Zlatan, och när han tog emot sin nionde 2014 rörde han de flesta till tårar med detta känslosamma tal.

3. När han gjorde det omöjliga

Inte nog med att Zlatan Ibrahimovic gjorde alla fyra målen i matchen mot England, det sista är bland det snyggaste som gjorts. ? (Vi har kollat på repeat.)