in

8 fenomen som får oss att tro på det övernaturliga

Mystiska mänskliga band

Mardrömmar om sin donators mördare,
förlossningssmärtor utan att vara gravid eller lyfta bilar
som väger ett ton? Det finns mycket vi inte riktigt
kan förklara, men som sker ändå. Här är åtta fenomen,
som verkligen får oss att tro på det övernaturliga. Mer

Tvillingpar med telepatiska förmågor

Det är långt ifrån alla tvillingpar som delar varandras känslor och smärta, men det finns de som hävdar att de faktiskt känner det som syskonet går igenom. Det finns ännu ingen forskning som stödjer teorin men hur förklarar vi annars att den ena tvillingen kan få förlossningsverkar trots att hon inte är den som är gravid, utan det är hennes syster som väntar smått? Det var precis det som hände Sally Keeble och hennes tvilling Helen Keeble.
Ett par veckor efter att Helen berättat att hon väntade barn började Sally känna sig illamående, ofta strax efter att hon klivit upp ur sängen på morgonen. Illamåendet kom utan förvarning och var intensivt. Hon visste att det var omöjligt, men hon tänkte att det bara kunde vara en sak – graviditetsillamående. Efter en tid försvann symptomen men kom tillbaka igen några veckor innan Helens beräknade förlossningsdatum. Klockan två en natt vaknade Sally av smärtsamma magkramper som fortsatte i flera timmar.
Systrarna står varandra nära men de pratar inte så ofta, Sally bor i London och Helen ungefär en timma bort i Hertfordshire. Några dagar senare
ringde dock Helen och Sally berättade om vad som hänt ett par nätter innan. Helen sa då att hon haft förvärkar under samma tid och trodde att hon skulle behöva föda för tidigt.
Två veckor senare när Sally var på jobbet och gjorde sig redo för att gå hem såg hon att klockan var 19.51 när hon stängde av sin dator. Hon böjde sig ner för att ta upp sin väska från golvet och fick en stark ilande smärta i magen som höll i sig några minuter. När hon lyckats ta sig hem ringde hon sin mamma som berättade att Helen nyss fött en liten pojke, som kommit klockan 19.51.

Ett annat tvillingpar som också känner varandras smärta är Angela King och Elena Gatt från Australien. De är 60 år gamla och har genom hela livet delat på samma känslor. Om den ena systern haft ont, då har den andra också haft det. 1964, när de var åtta år gamla, behövde Angela operera bort sina halsmandlar. Elena stannade hemma hos deras mormor som bodde 30 mil från sjukhuset, och hon skrek av smärta hemma i huset i det ögonblicket som halsmandlarna opererades bort. Samtidigt kände Angela knappt någon smärta alls efter operationen utan åt glass i stora lass medan Elena knappt kunde äta på flera dagar eftersom att hon hade så ont i halsen.

Tillfällig superkraft

Man pratar om att människor får superkrafter när personer i deras närhet är illa ute. Vissa förklarar det med att adrenalinrushen i kroppen blir så stor och att det är därför man får onaturlig styrka just i stunden.
För Charlotte Heffelmire, 19, från Vienna i USA gällde det att snabbt få loss sin pappa Eric som satt fast under familjens stora bil. Det var i november förra året när Eric fixade med bromsarna under bilen som domkraften plötsligt gav vika och bilen hamnade över honom. I samma sekund kände han att det började lukta bensin och innan han hann reagera började bilen och garaget att brinna. Eric kämpade i tio minuter för att komma loss utan att lyckas.

[adSpace placement=”auto”]
Då hade Charlotte hört ljuden från garaget. Hon rusade in och lyfte upp bilen så Eric kom loss. Garaget var fyllt med gastankar som Charlotte förstod kunde explodera så hon satte sig i den brinnande bilen och körde iväg den, med tre hjul, från huset så att den inte skulle explodera i garaget. Sedan återvände hon till huset, ringde 911, och började släcka elden med en trädgårdsslang.
Charlotte belönades med ett ”citizen lifesaving award” av brandkåren för sin hjälteinsats.

Donator som lever vidare

Forskning om minnesceller visar att transplantationspatienter kan ärva personlighetsdrag, talanger och minnen från sin donator. Sedan finns det också de skeptiker som menar att det skulle vara omöjligt för ett hjärta att kunna föra sådan information vidare från en människa till en annan, men det finns ändå fall där mottagaren upplevt eller känt att själen från deras donator levt vidare genom dem.
Ett exempel var en 18-årig tjej som fick sitt hjärta från en jämgammal kille när han dog i en bilolycka. Han var musiker och skrev sina egna låtar. När hans föräldrar gick igenom hans saker hittade de en låt som hette Danny, my heart is yours. Den handlade om hur han kände att det var hans öde att dö och ge sitt hjärta till någon annan.
”När de visade bilder på honom var det som om jag redan kände honom. Han är inuti mig och han älskar mig. Han var alltid min älskade, kanske från en annan tid någonstans. Hur kunde han veta flera år innan han dog att han skulle ge sitt hjärta till mig?”, undrar tjejen efter transplantationen. Hon heter Danny.
Ett annat exempel är en åttaårig flicka som fick ta emot sitt nya hjärta av en tioårig flicka som blivit mördad. Efter transplantationen började hon få återkommande mardrömmar om mordet. Hennes mamma tog henne till en psykolog, men efter flera möten fastslog psykologen att flickan upplevde faktiska fysiska händelser. Flickan och hennes mamma tog då kontakt med polisen. Hon kunde återge detaljerade beskrivningar om hur mordet gått till. Den precisa tiden, vilka kläder mördaren burit, vilket vapen han använt och till och med vad offret sagt till honom innan hon mördades. Polisen kunde med hjälp av informationen hitta mördaren som greps och senare blev dömd.
(Eftersom mycket kring donationer än sekretessbelagt kan vi inte publicera namn på personerna ifråga, reds. anm.)

Bandet mellan en katt och dess ägare

Många tror att djur har ett sjätte sinne, en oförklarlig förmåga som vi människor saknar och har svårt att förstå (även om vissa människor hävdar att de också har det, reds. anm.). Det stämmer nog definitivt in på katterna Howie och Tom i alla fall.
När familjen Hicks från Adelaide, Australien, skulle åka på en lång semester 1978 lämnade de sin katt Howie med några släktingar i Queensland – över 160 mil bort från hemstaden. Efter ett par månader när de skulle hämta Howie hade han rymt. Eftersom han var en innekatt trodde familjen att Howie inte hade klarat sig i den australiska vildmarken, men ack, vad fel de hade! När dottern Kirsten, då 15 år, kom hem från skolan ett år senare satt Howie på trappen och väntade. Hans vita päls var smutsig, han var väldigt smal och tassarna var såriga, men han spann, har Kirsten sagt.

[adSpace placement=”auto”]
Tom, den 25-åriga katten som bor med sin matte Sue McKenzie, 65, i Scunthorpe, England, blev en liten hjälte sensommaren 2014. Tom, som oftast är avståndstagande mot människor, började puffa med sin tass på Sues högra axel samtidigt som han jamade högt. Så fort hon satt ner var han där, säger Sue. Efter två veckor tog hon honom till veterinären eftersom att hon trodde att det kanske var något fel med Tom, men veterinären hittade ingenting och sa att Tom kanske istället försökte säga henne något. När hon kom hem kände hon på sin axel och hittade en knöl.
Sue diagnostiserades med Hodgkins lymfom, en cancer i lymfsystemet. Men efter en operation, några rundor med cellgiftsbehandling och tack vare att cancern upptäcktes i tid med Toms hjälp kunde läkarna till slut friskförklara Sue.

Äldre par som dör samma dag

När en relation tar slut eller om vi förlorar någon
som står oss nära så känns det ibland som om att vi kommer dö av brustet hjärta. Och faktum är att vi faktiskt kan göra det, även om risken är väldigt liten. Brustet hjärta-syndromet, som det heter, liknar en hjärtinfarkt och utlöses av att man hamnat i en svår psykologisk stress. Ofta till följd av ett svårt känslotrauma. Så det kanske inte är konstigt att par som tillbringat hela livet tillsammans dör inom några timmar från varandra.
Brustet hjärta-syndromet är det som läkare tror att Anna Norman dog av 2014. Hennes make Harry gick bort 96 år gammal sent på kvällen den 2 oktober efter att ha haft lunginflammation en längre tid. Men trots att Anna var 97 år var hon pigg och frisk. Hon kunde knappt tro att hennes make sedan 72 år tillbaka var borta, och innan hon skulle sova den natten satt hon lugnt och berättade för familjemedlemmar om minnen paret hade tillsammans. Sex timmar efter att Harry dött gick Anna också bort.

EXPERTEN OM BRUSTET HJÄRTA-SYNDROM

Karin Schenck-Gustafsson är professor och överläkare i kardiologi på Karolinska universitetssjukhuset. Hon är också chef för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet och har skrivit boken Det brustna kvinnohjärtat som handlar om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.

Varför drabbas man av brustet hjärta-syndrom?
– Man har varit med om något traumatiskt som orsakat en kraftig stress-reaktion. Det kan vara ett dödsfall i familjen eller att man varit med om en katastrof så som en jordbävning till exempel.

Vad händer i kroppen när man drabbas?
– Det blir akut hjärtsvikt. Många feldiagnostiseras eftersom att man antar att det är hjärtinfarkt. Det som skiljer sig är att krankärlsröntgen är normal vid brustet hjärta-syndromet, det är den inte vid hjärt-infarkt. Man kan inte se utanpå en person vilket utav dessa som hen drabbats av.

Hur vanligt är brustet hjärta-syndromet?
– Det är inte alls vanligt, det är 7-8 procent av alla hjärtinfarkter i Sverige och sjukdomen drabbar i huvudsak äldre kvinnor. Men många feldiagnostiseras som sagt. Det kan vara så att en make kommer till sjukhuset med en hjärtinfarkt och efter ett stund kommer frun också med liknande symptom, och då antar man att hon också drabbats av hjärtinfarkt, även om så kanske inte är fallet.