in

8 anmälningar om sexuellt ofredande – första dagen på We are Sthlm

övergrepp 2016 we are sthlm

Under tisdagen gick årets We are Sthlm av stapeln. Festivalen, som är välbesökt av tonåringar, fick förra året stor uppmärksamhet när det uppdagades att en rad sexuella övergrepp ägt rum där. Hela 19 anmälningar inkom – och siffran i år väntas bli ännu högre. Redan första dagen anmäldes åtta fall av sexuellt ofredande. Mer

Det var i samband med att media började rapportera om övergreppen i Köln under nyårsnatten 2015 som debatten om ”gruppövergrepp” tog fart. Den tyska polisen fick in över 1000 anmälningar om sexuella övergrepp, och många vittnade om att män ställde sig i grupp runt kvinnor och skyddade varandra medan övergreppen ägde rum.

Kort efter det uppdagades också att liknande övergrepp skett på festivalen We are Sthlm, men att de tidigare inte rapporterats om. Polisen skrev på sin hemsida att allt gått lugnt till, men DN kunde, efter att ha läst polisens interna PM, avslöja att det varit stora problem med att flickor och unga kvinnor ofredats.

”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år” och ”Trots det förhållandevis lilla publikhavet ofredades flera flickor genom att pojkar och män gjorde sexuella antastningar i skydd av publikhavet” är två av de utlåtanden som gick att läsa i polisens PM.

8 anmälningar på We are Sthlms första dag

Det var alltså inte första året – och knappast sista – som tjejer utsätts för sexuella ofredanden på We are Sthlm. Enligt Ekot kom det in åtta anmälningar redan första dagen på 2016 års upplaga av festivalen. Siffran för hela festivalen förra året var 19.

Lisa Nilsson, som är kommunikationsansvarig för We are Sthlm, säger till Aftonbladet att de välkomnar alla anmälningar.

– Oavsett siffra så välkomnar vi anmälningarna. Det är jätteviktigt att de görs, både ur ett samhälls- och festivalperspektiv, säger hon till Aftonbladet.

Vidare vill Nilsson inte uttala sig, eftersom polisens officiella siffror ännu inte kommit.

Har satt upp kameraövervakning

Inför We are Sthlm har oron för sexuella ofredanden varit stor och från festivalens sida har man tagit till flera åtgärder. Bland annat har övervakningskameror, extra belysning och fler poliser plockats in.