in

7 tydliga tecken på att din kropp skriker efter semester

behover semester veckorevyn

Vi är i mitten av juni och nu känns det på riktigt: Längtan efter att få vara ledig. Men ledighet är inte bara något som innebär att vi kan hitta på massor av andra roliga saker att göra om dagarna. Lika mycket som vi vill ha semester behöver vi semester. Mer

Känner du igen dig i de här punkterna kommer semestern vara extra välbehövlig.

 1. Du har svårt att sova


  Om du både har svårt att sova om nätterna men ändå känner dig trött om dagarna är det ett tidigt tecken på att du är på väg att bli utbränd. Då är det viktigt att ta en paus från jobb och måsten och bara vila ut sig för att inte riskera att gå in i väggen helt. På jobbet är det bra att prata med sin chef om det. Om du inte får gehör därifrån, ta upp det med en kollega som kanske kan ge dig stöd fram till semestern.
 2. Din mage är orolig


  Enligt en studie gjord av forskare på University of South Florida 2011 är såväl illamående och sura uppstötningar som magont (förutom de som orsakas av mensvärk) symptom på stress – och alltså ett tecken på att du behöver semester!

 3. Du får ofta huvudvärk


  Forskning har visat att de områden i hjärnan som hanterar smärta kan bli extra känsliga när de utsätts för stress. Det innebär att minsta lilla irritation i eller utanpå kroppen kan medföra huvudvärk.

 4. Du blir sjuk oftare och det tar längre tid att bli frisk


  När din kropp är utmattad slutar ditt immunförsvar att fungera som det ska. Det gör att din kropp får svårare att hantera infektioner och tar längre tid på sig att bli frisk när du väl blivit sjuk. Det är dags att ta ett steg tillbaka!

 5. Din kropp känns trött och tung hela tiden


  Att ofta känna sig tung i kroppen och psykiskt trött är ett vanligt tecken på stress. Den känslan är viktig att ta på allvar.

 6. Du blir lätt irriterad på jobbet


  Det här är också ett tydligt tecken på att du behöver ledighet asap!

  Du blir lätt irriterad på kollegor, har kort stubin mot kunder och känner dig allmänt omotiverad att göra ditt jobb. Det kan också vara lätt att känna att ens jobb inte känns meningsfullt och att minsta lilla uppgift känns som ett högt berg att bestiga. Du behöver semester!

 7. Din mataptit går inte att lita på


  Varesig du känner mer eller mindre aptit än vanligt under en period så är det ett tecken på att du kan vara på väg att bli utbränd. Det kan handla om att din kropp utsöndrar hormoner som minskar din aptit eller aminosyror som signalerar att du är hungrig.

  Oavsett, om din aptit känns svajig och onormal så är det ett tecken på att du behöver semester omedel bums!