in

7 tips för dig som söker jobb (gör du de vanliga misstagen?)

jobb dragare

Att söka jobb kan vara väldigt läskigt. Du vet att du blir bedömd med hårda ögon och du vill inget hellre än att ha det där jobbet. Vi har skrivit ihop 7 tips för dig som söker jobb! Mer

 1. Ha en professionell mejladress

  Ingen arbetsgivare vill ha en jobbansökan från [email protected] eller [email protected]. Om du fortfarande använder mejladressen du använde när du var typ elva så är det dags att skaffa en ny innan du börjar söka jobb.

 2. Uppdatera ditt CV

  Gå över ditt CV, se så att allt stämmer och att det ser snyggt ut. Fundera också på om du verkligen måste ha med varenda jobb du någonsin haft på ditt CV. Det är kanske inte relevant för arbetsgivare att veta att du sommarjobbade två veckor på en förskola när du gick i åttan (om du nu inte söker jobb inom det området, då kan det stå kvar!).

 3. Läs igenom ditt personliga brev

  Undvik att använda ett enda personligt brev till alla arbeten du söker. Du kan absolut ha en grundmall (där du presenterar dig själv i stora drag osv), men se alltid till att skriva ett nytt brev till varje nytt potentiellt jobb. En arbetsgivare märker snabbt om det är ett brev som du har skickat ut till tio andra också. Att förklara varför du vill jobba för just det företaget du skickar ditt brev till kommer man långt med.

 4. Läs på om företaget

  Har du fått en intervju? GRYMT! Ta nu lite tid att läsa på om företaget du ska på intervju hos, vad de gör och hur de jobbar, så får du en bättre överblick och kommer ha lättare att svara på frågan ”vad kan du bidra med?”. Tänk också ut frågor du vill fråga hen som intervjuar dig, det visar att du är intresserad och ger dig chansen att se om det verkligen är ett ställe du vill jobba på.

 5. Var utvilad

  När dagen för anställningsintervjun kommer så är det skönt att vara utvilad. Gå och lägg dig i tid kvällen innan. Förbered dig för intervjun så att du inte känner dig stressad över det och kan få en god nattsömn. Om din intervju är på förmiddagen kan du ställa flera alarm så du är säker på att du vaknar.

 6. Klä dig bekvämt

  Att ha på sig någonting man känner sig bekväm i är superviktigt, men samtidigt är det skönt att känna att man passar in på arbetsplatsen man intervjuar för. Kolla upp om företaget du ska intervjua hos har någon klädkod. Är det kostym så är en blus eller skjorta tillsammans med pennkjol eller kostymbyxor rätt väg att gå. Om det däremot kanske är ett jobb där du behöver ha särskilda arbetskläder som företaget ger dig (mataffär till exempel) så fungerar jeans och en snygg topp bra.

 7. Kom i tid

  Det är inte roligt att känna sig stressad när man är på väg till en anställningsintervju. Om det ska ta 15 minuter dit, så åk en halvtimma innan. Då finns det tid för förseningar som kan uppstå. Om det nu bara tar en kvart dit så kan du gå in på närmsta café och lugna nerverna genom att förbereda dig och gå över det du vill säga en gång till.

Lycka till!