in

7 steg till att hålla ditt nyårslöfte (och ha kul på vägen!)

istock 625010398 scaled

Att förändra sin livsstil är aldrig så lätt som den första januari. Tyvärr brukar förändringen inte hålla i sig särskilt länge. Här är 7 knep för att se till att hålla ditt nyårslöfte hela vägen i mål! Mer

Jag har lovat att ge mitt telefonnummer till minst tio snygga killar, att inte klämma finnar, att träna tre gånger i veckan, att inte äta processad mat och en massa andra saker. Samtidigt kan jag inte minnas en enda gång jag stått på nyårsafton och stolt konstaterat att jag höll vad jag lovade under året som gått. Känner du igen dig? Läs vidare isåfall.

Vi ska absolut inte sluta lova saker vid tolvslaget. Jag vill tro att nyårslöften kan vara ett bra sätt att skapa positiv förändring i sitt liv, om en bara gör det på rätt sätt. Därför har jag, för det goda nya årets skull, dammsugit internet på tips och råd, och gjort en lista på sju enkla steg till att ge ett löfte som kommer leda dig framåt.

1. Sätt SMARTa mål

Ja, det var meningen att stavningen skulle bli sådär. SMART är en bra grund för att kunna sätta bra mål som du kommer kunna nå. Det här är vad det står för:

Specifikt – Ditt mål ska vara något konkret, som du förstår och kan se framför dig. Vill du bli lyckligare, så kanske ett specifikt mål kan vara att bli bättre på att ge dig själv beröm.

Mätbart – Ett mål ska vara mätbart för att du ska kunna se dina framsteg, till exempel att säga tre bra saker till dig själv varje morgon.

Accepterat – Är du redo att avsätta tid, säga nej, spendera pengar, ha träningsvärk, eller vad det nu är som krävs för att du ska uppnå ditt mål? Accepterar du utmaningen, helt enkelt?

Realistiskt – Sätt ett mål du vet att du kan uppnå, och se det som en bonus om du kan göra mer.

Tidssatt – Det ska finnas en tidsram för när du ska ha uppnått ditt mål. Ha gärna några datum då du ska ha uppnått olika delmål.

2. Hitta ditt varför

whyselena

I en situation där du riskerar att bryta ditt nyårslöfte, behöver du kunna tänka: ”men jag vill ju göra det här för att…”. Hitta ett varför som gör att din resa känns extra viktig, och motiverar dig till att hålla ditt löfte, även när du känner dig frestad att bryta det.

Ett enkelt exempel är om du vill spara pengar. Om du sparar till något särskilt, som en tv, en hund, eller en bostad så kommer det vara mycket lättare att stå emot impulsköp än om du bara sparar för sparandets skull.

3. Ta ett steg varje dag

Bestäm något som är tillräckligt enkelt för att du ska hinna med och orka göra det varje dag. Det är ofta lättare att hitta tio minuter per dag, än 40 minuter två gånger i veckan.

Vill du börja med meditation, sätt målet att meditera tio minuter om dagen. Det kanske låter futtigt, men i slutet av året är det 3 650 meditativa minuter, eller drygt 60 timmar, och det är ju ändå en hel del.

4. Förutse och förbered dig för hinder

Vet du med dig att du alltid kommer av dig med träningen efter en förkylning, eller att du har svårt att motstå partyciggen? Isåfall behöver du förbereda dig inför det scenariot, och hur du ska ta dig igenom det utan att bryta ditt nyårslöfte.

Ett sätt är att tänka i termerna ”jag är en person som…”. Avsluta den meningen med en positiv egenskap du har, eller vill ha, som gör att du kommer fortsätta enligt planen. Så när du verkligen inte vill träna, kan du till exempel tänka ”jag är en person som i alla fall tar en skön promenad om jag inte känner för att gå till gymmet”.

istock 502721623

Min syster hade en intressant metod för att sluta röka, nämligen att blåsa såpbubblor istället. En stor del av varför hon tyckte om att röka var nämligen att gå ut och få en stund för sig själv. Vill du sluta med något kan det vara bra att just ersätta den dåliga vanan med något annat, som du också gillar att göra, men som inte är lika dåligt.

Ta reda på vad belöningen är och hur du kan, åtminstone delvis, ersätta den med något annat. Kanske är det att läsa en bra bok istället för att kolla Facebook-flödet på kvällen för att undvika blått ljus, eller sätta dig och måla naglarna när du försöker hålla dig från att klämma en finne.

5. Lär dig att älska processen

istock 157524162

”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd” – Karin Boye.

Det kommer vara supersvårt att hålla motivationen uppe om det enda du har att se fram emot är ett mål långt bort i fjärran. Gör resan rolig, ge dig själv belöningar när du når ett delmål, och försök att se den utveckling du gör här och nu.

Dokumentera vad du gör för att nå ditt mål, skriv ner eller ta bilder. I perioder när det känns motigt kan du kolla igenom vad du har gjort, och se att du faktiskt har åstadkommit något, och att du kommer fortsätta utvecklas om du fortsätter jobba mot ditt mål.

6. Prioritera, du kan inte göra allt

Du kan inte göra allt, och du måste inte heller göra allt du rent fysiskt kan få in på schemat. Ska du kunna hålla något ett helt år får det inte vara för mycket att hålla reda på, åtminstone inte i början.

Det kan kännas som att du måste göra allt, annars räknas det inte, men försök att fokusera på en sak, som att meditera tio minuter om dagen, eller att äta grönsaker minst en måltid om dagen. Det är så mycket roligare att bygga på för att du märker att du klarar mer, än att sänka kraven för att du inte kan nå upp till dem.

7. Börja nu!

chrisnow

Du kan fundera hur mycket som helst på saker du vill uppnå i framtiden, men någon gång måste du börja. Sätt dig redan nu och skriv ner vad du vill ha som nyårslöfte, och börja planera. Du behöver inte göra allt, men gör något.

Vill du sluta röka så köp dina såpbubblor och slå in i ett paket till dig själv. Vill du spendera mer tid på dig själv, kolla upp vilken tid på dagen det kan bli av. Vill du börja träna, kolla vilket gym du vill gå till, eller vart din första promenad eller löprunda ska gå.

Inga steg är för små. Om du så bara hinner lägga en minut om dagen på att andas djupa andetag och tänka på ditt happy-place, så kommer du ha mediterat sex timmar i slutet av året. Glöm aldrig det.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss