in

7 skrämmande saker som händer med jorden om solen försvinner (solen, lämna oss aldrig!)

jorden dragare

Att solen är viktig för att vi människor ska kunna leva vet vi, men vad skulle egentligen hända med jorden om solen en dag försvann? Vi har listat 7 saker som skulle hända om solen slutade lysa! Mer

 1. Efter åtta minuter:

  8-min-joey

  Efter åtta minuter får ingen av planeterna någon gravitationskraft från solen längre, och skulle därför inte stanna i sin bana utan fortsätta att åka i raka linjer ut i rymden.

 2. Efter nio minuter:

  Då det tar ett tag för ljuset att färdas skulle det dröja nio minuter innan det blev helt becksvart på jorden. Eftersom att solen lyser upp månen skulle vi inte se den heller. Det enda som skulle lysa är stjärnorna, eftersom de är sin egna ljuskälla.

 3. Efter en månad:

  1-man-ubat

  Efter bara några dagar skulle jordens temperatur sjunka betydligt. Det enda sättet för oss att överleva vid det här laget skulle vara om vi flyttade in i ubåtar i havens mörkaste och varmaste vatten.

 4. Efter två månader:

  Efter två månader utan solen skulle jordens temperatur vara nere på -123 grader celsius. Nu skulle alla haven frysa på ytan, och endast djur som lever på botten av haven skulle ha en chans att överleva.

 5. Efter flera årtionden:

  artionden-trad

  Växter skulle sluta producera syre inom några veckor efter att solen försvann, men stora träd skulle faktiskt överleva i flera årtionden.

 6. Efter tusen år:

  Eftersom att den frusna havsytan isolerar vattenmassorna under skulle det dröja tusen år innan haven fryser helt.

 7. Efter tusen år:

  tusen-ar-varld-kollpsar

  När haven frusit helt är jordens temperatur nere på -240 grader celsius, och det är nu jordens atmosfär kollapsar. Jorden har inte längre något yttre skydd exponeras därför av den kosmiska strålningen från rymden.

Källa: thesolarcentre