in

7 sjuuuka saker med rymden

rymden fakta

Bara tanken på hur stort universum är, och hur små och till synes obetydliga vi på jorden är, kan ge svindel. Här är 7 saker som gör att vi aldrig kommer sluta förundras och fascineras av rymden.
Mer

1. Slukande, osynliga svarta hål

 

Är det något vi fruktat och förundrats över sedan barnsben så är det svarta hål, och de slutar inte att fascinera. Forskarna tror att svarta hål är objekt med extremt hög gravitation, så pass hög att inte ens ljus kan färdas därifrån, men egentligen vet de ingenting om dem.

Svarta hål i princip är osynliga. Det man kan se är strålning som kommer ut från ett svart hål, och hur materian runtom det beter sig. Eftersom inget kan ta sig ut ur ett svart hål, går det heller inte att skicka in något i det för att undersöka hålet. Även om vi kunde bygga en farkost som kunde färdas in i ett svart hål utan att gå sönder, så skulle den inte kunna skicka något tillbaka till oss.

Teorierna om vad som kan tänkas hända inuti ett svart hål är många. Vissa menar att svarta hål kan ”radera” universum, andra menar att svarta hål är en del av en cykel där universum växelvis växer och krymper, eller att vi alla lever i ett svart hål. Andra menar att svarta hål är portaler till andra delar av universum, eller till parallella universum, en teori som är extra populär i filmvärlden.

2. Hallå aliens – är ni där?

 

De flesta forskare är eniga om att det borde finnas liv i någon form på andra planeter än jorden. Enligt vissa beräkningar borde det finnas över en miljon intelligenta civilisationer bara i vår galax. Mänskligheten är dessutom väldigt ung i jämförelse med hur länge universum funnits. I teorin skulle det mycket väl ha kunnat utvecklas intelligent liv på en annan planet medan dinosaurierna levde på jorden.

Då återstår frågan: Varför har vi ännu inte stött på eller hört något från några utomjordingar? Fysikern och Nobelpristagaren Enrico Fermi ska 1950 ha ställt frågan ”Var är de?”, och därmed gett upphov till Fermis paradox – att den beräknade sannolikheten för utomjordiskt liv krockar med verkligheten, att vi inte har hört, uppfattat eller sett något av en annan civilisation.

Det finns många olika teorier om varför vi inte har funnit bevis på intelligent liv någon annanstans än här. Kanske finns den närmaste civilisationen helt enkelt för långt bort, så de radiosignaler som vi har sänt ut inte har kommit fram ännu. Kanske har vi fått kontakt med någon, men de har aktivt valt att inte kontakta oss i sin tur. Kanske är vi de varelserna som befinner oss allra längst fram i utvecklingen, och är de allra smartaste i Vintergatan, eller i hela universum?

Det finns även betydligt flummigare teorier, som att vi är övervakade av en hyperintelligent ras, som så fort vi blir ett hot kommer att utplåna oss. Eller att när en civilisation når en viss punkt i utvecklingen, exempelvis försöker resa utanför sitt solsystem, så utplånas den av någon anledning.

Andra menar att vi kan vara helt ensamma. Att det är mycket svårare för liv att uppstå än vi har förstått. Än så länge har vi inte svaret på Fermis paradox, ”var är de?”, och frågan är om vi verkligen vill veta.

3. Att vi inte vet vad 95 procent av universum är

 

Ja, det är sant. Bara ungefär fem procent av universum består av materia, alltså atomer och molekyler. En fjärdedel består av det som forskarna kallar för mörk materia. Den beter sig nästan som vanlig materia, men är osynlig och vi vet inte vad den är eller gör.

Resten, cirka 72 procent, kallas mörk energi. Det är någon sorts energi som forskarna tror är knuten till rummets utsträckning, alltså det faktum att universum expanderar.
Som sagt vet man väldigt lite om både mörk materia och mörk energi, och hur skumt är inte det? Vad är det vi inte kan se eller förstå, som upptar 95 procent av universum?

Parallella världar kanske?

4. Att vi kan ”se” resterna av big bang

 

Okej, se är kanske inte det rätta ordet, men rester från big bang går att mäta. På 1960-talet upptäcktes så kallad kosmisk bakgrundsstrålning. Det är strålning som inte kan härledas till någon särskild plats, utan bara är. Strålningen anses vara rester från tiden strax efter att universum skapades. Och med strax efter menas i det här fallet ett eller ett par hundra tusen år…

Gravitationsvågor är ett fenomen som ska kunna ge oss information om vad som hände just i ögonblicket då rum och tid blev till. Gravitationsvågor bildas när två eller flera tunga objekt interagerar, och drar i rum och tid åt olika håll. Albert Einstein räknade ut att gravitationsvågor borde finnas, men trodde inte att de någonsin skulle kunna upptäckas. Men 2017 fick tre fysiker Nobelpriset för att ha lyckats göra just det, och i framtiden kommer vi förhoppningsvis kunna få reda på mer detaljer om vad som hände vid big bang.

5. Hur liv uppstår

 

Du kanske kommer ihåg i skolan när du lärde dig att skilja på en organism och annan materia. Du lärde dig att en organism är levande för att den har en egen ämnesomsättning, kan föröka sig och några andra saker. Men lärde du dig någonsin hur något blev levande från första början?

Förmodligen inte, för det är ingen inom vetenskapen som vet det. Levande varelser, som till exempel vi människor, bygger på mängder av ickelevande byggstenar. Vi vet inte ännu hur liv uppstod från första början, och det är bland annat det som gör livet så svindlande, och kanske även därför vi genom historien och även i nutid använder oss av religion eller filosofi för att förklara vad livet är och vad det innebär.

Det här väcker också frågan varför många forskare känner sig så säkra på att det finns liv på andra planeter. Visserligen känns det rimligt att anta att en planet som liknar jorden, borde kunna husera liv på samma sätt som jorden gör. Men eftersom vi inte vet exakt vad det är som får liv att bli till, så kan vi omöjligt veta om just det finns på en annan planet.

6. Parallella universum

 

Parallella universum är något fler och fler rymdforskare ser som en möjlighet. I stjärnbilden Eridanus finns en oförklarlig kall fläck som vissa forskare anser kan vara en plats där vårt universum har krockat med ett annat.

Vissa kvantfysiker menar att framtiden har ett oändligt antal parallella universum, men när vi gör ett val så raderas alla andra. Till exempel såhär: Innan du har valt vad du ska äta till frukost, så existerar massa av universum där du väljer olika saker till frukost. Innan något har hänt, kan vad som helst hända.

Det finns också teorier om att svarta hål är portaler till andra parallella universum, och även om det låter väldigt science fiction-filmigt så sker det faktiskt
forskning på det här. I världens främsta partikelfysiklaboratorium, i Cern i Schweiz, försöker de skapa mikroskopiska svarta hål, för att kunna studera dem och förstå om och hur de är kopplade till parallella universum.

Kanske minns du att det för snart tio år sen var tal om att jorden skulle slukas av ett svart hål? Det var just laboratoriet i Schweiz som stämdes eftersom vissa menade att det var riskfyllt att laborera med svarta hål på det viset. Stämningarna avvisades eftersom projektet inte ansågd vara farligt, eftersom liknande processer, fast mycket starkare, sker i vår atmosfär hela tiden.

7. I framtiden kommer vi att vara ensamma

 

Universum består av massor av galaxhopar, som glider längre och längre ifrån varandra. Samtidigt som man har kommit fram till att inget kan färdas snabbare än ljusets hastighet, så verkar universum kunna växa snabbare än ljusets hastighet.

Det här betyder bland annat att vi aldrig kommer kunna resa utanför vår lokala hop, eftersom mellanrummet mellan oss och de andra hoparna blir större och större i en takt vi aldrig kommer kunna hinna ikapp – om vi inte lär oss telepati eller att på annat sätt färdas snabbare än ljuset.

En annan effekt av detta är att vi – långt, långt in i framtiden – inte kommer kunna se någonting utanför vår egen galaxhop. Det kommer helt enkelt att ligga för långt bort. Kanske kommer det bara att finnas legender eller gammal information om en rymd som hade miljontals galaxer. Om någon kan bevisa att det är sant återstår att se.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!