in

7 saker som hjälper dig att hålla dig vaken på jobbet (när tröttheten faller på)

håll dig pigg
iStock

Känner du dig trött och orkeslös? Vi har tipsen som håller dig vaken. Mer

1. Ta en promenad på lunchen

Nu börjar det bli allt mörkare utomhus, så det är egentligen inte så konstigt att flera av oss är väldigt trötta så här års. En bra grej för att hålla sig vaken eller åtminstone lite piggare är att komma ut i friska luften och få lite solljus på sig vilket också ger en dos D-vitamin.

2. Rör på dig!

Att ha ett statiskt arbete kan trötta ut vem som helst. Så istället för att fortsätta jobba dig igenom arbetsdagen med samma rörelser kan det vara skönt att röra på sig. Det räcker med en rask promenad eller en kortare löprunda om du inte hinner förbi gymmet på lunchen eller efter jobbet.

3. Ta en powernap

Finns det vilorum eller någon avskild hörna på jobbet där du kan vara i fred? I sådana fall kan det faktiskt vara läge att ta en tupplur, möjligtvis efter lunch. Det kan faktiskt hjälpa dig att hålla energin uppe senare under dagen, så länge du håller det till max 20 minuter. Sover du för länge kan det istället störa nattsömnen när det väl är dags att lägga sig för natten.

powernap

4. Vila aktivt

Har du ett stillasittande jobb så blir du ju heller inte direkt piggare av att komma hem och slänga dig i soffan det första du gör. Omväxling förnöjer och kan till och med pigga upp. Det kan vara en sån sak som att gå en kurs en danskurs, låna grannens hund för en promenad, gå på konsert eller ta en tur till simhallen. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

5. Ha snacks nära till hands

Att äta mellanmål och ha snacks nära till hands kan vara guld när blodsockret är lågt. Nötter, frukt och grönt hjälper dig att hålla lågan uppe. Glöm heller inte att dricka vatten!

6. Andas!

Känner du dig ofta trött? En av orsakerna kan bero på att du ytandas och inte får ner aningen från bröstkorgen till magen. För visste du att en jämn, icke-forcerad bukandning genom näsan håller energiflödet i gång? Så nästa gång du är trött, försök att fokusera på andningen, det kan faktiskt hjälpa!

skratta

7. Glöm inte att skratta!

Ett gott skratt sätter fart på hjärtat och höjer även dina energinivåer. Så känns ögonlocken tunga och kroppen trött, be någon dra ett riktigt dåligt skämt,titta på ett roligt Youtube-klipp eller lyssna på en rolig ljudbok. Det kan ha en uppiggande effekt!