in

7 saker du ska tänka på innan du väljer att ta bort kroppsbehåring

raka benen

Nu i vårtider väljer många att ta bort hår både på ben, armar, under armhålor och på mer intima ställen. Bäst av allt för kroppen är såklart att låta hårstråna växa fritt, men vill man ändå bli av med dem finns det några saker att tänka på innan. Mer

Vaxning, rakning, epilering, laser… ja, det finns många sätt att ta bort oönskad hårväxt. Vissa sätt är bättre än andra och det är väldigt personbaserat vad som fungerar bäst. Här är några saker du kan tänka på för att veta vad som är mest skonsamt för din hud.

1. Har jag känslig hud?

Vissa dela på kroppen är känsligare än andra. Armhålor och intima ställen kan reagera starkt på att man väljer att raka sig fler gånger i veckan. Det kan både få en rodnad, eksem eller finnar. Har du känslig hud kan vaxning eller epilering vara att föredra.

2. Har jag lätt att få inåtväxta hårstrån?

Det kan vara en svår fråga att svara på. Dock finns det ett enkelt sätt att ta reda på det. Köp hem några vaxstrips och prova och vaxa lite på benet. Håll sedan koll på de hårstrån som växer ut och se om de kommer upp som vanligt eller om de lägger sig under huden. Gör de det senare kan tipset vara att köpa peeling och skrubba kroppen för att få hårstråna fria.

giphy

3. Har jag hög smärttröskel?

Epilering och vaxning (speciellt om man gör det hemma) är känt för att vara en aning smärtsamt. Det är även svårt att komma åt överallt om du inte får lite hjälp av en kompis. Intimvaxning rekommenderas att göras på salong. Rakning är ju väldigt smärtfritt (om du inte slinter med rakhyveln!). För mest skonsam rakning, raka medhårs och stressa inte.

4. Hur mycket pengar har jag att lägga på hårborttagning?

Ska du vaxa dig kommer du behöva göra det cirka var 4:e vecka. Långsamt kommer hårstråna att bli färre och du kanske inte behöver vaxa lika ofta. Epilering är en engångskostnad men dock rekommenderas inte intimepilering att göra själv. Permanent hårborttagning, med till exempel laser, behöver göras några gånger för maximalt resultat och de behandlingarna är rätt så dyra. Rakhyvlar bör du köpa nya med jämna mellanrum och även en rakgel eller raklödder kan behövas för att inte huden ska ta skada. Dock brukar många köra på rakhyvlar för att det är billigast och enklast.

giphy-3

5. Får jag panik av stubb?

Det värsta med att raka dig är att du stimulerar hårsäckarna och hårstråna kan därför både bli grövre och växa snabbare. Stubben kan också upplevas som att den kliar och är väldigt hård. De blir en mjukare utväxt med både vaxning, epilering och laser.

6. Klarar jag av att låta mina hårstrån växa ut en liten bit?

När du epilerar och vaxar måste du låta hårstråna växa ut en liten bit så att vaxet tar bättre och du därmed uppnår bättre resultat. Att raka sig mellan vaxnings-/epileringstillfällena är inte att rekommendera. Det gör då i princip lika ont andra gången du vaxar dig eftersom du stimulerat hårsäckarna på nytt och även processen med att producera mindre hår.

giphy-4

7. Är jag skeptisk till kemiska produkter?

Det finns sätt som tar bort hårstrån permanent. Många av dem innehåller kemiska ämnen så köper du en sådan kräm så är det säkrast att först testa på benen och inte på något känsligt område. Det finns speciella krämer som ska användas speciellt för intim hårborttagning.

Glöm inte att lyssna på din hud! Gör inget den tar skada av.