in

7 saker du kan göra när stressen kommer krypande

stressad

Har du känt dig lite extra stressad någon gång? Vi har alla dagar då vi känner att vi tappar kontrollen och helst av allt vill gå hem och bädda ner oss. Men det finns saker vi kan göra när stresskänslan kommer krypande, spana in punkterna nedan. Mer

Forskning visar att stressen hela tiden ökar bland unga. Vi ska både hinna jobba, träna, äta sunt, umgås med vänner och familj, planera resor och ha en fantastiskt cool hobby. Att inte stressa upp sig är lättare sagt än gjort, men här kommer några tips som du kan prova, när stressen blir för påtaglig:

1. Hitta stressfaktorn

Vad är det som gör dig stressad? Om du kan definiera vad det är som gör dig lite extra stressad just för stunden kan du lättare hantera problemet. Fråga dig själv om det du är stressad över verkligen är värt att stressa upp sig för.

2. Prioritera det som är viktigast

Du är inte Stålkvinnan. Att hatta runt bland alla to do–saker på samma gång blir sällan lyckat. Ta det som är viktigast för stunden och ge dig tid att fokusera på det. Resultatet blir mycket bättre och genom att inte tänka på tusen saker samtidigt lugnar ditt sinne sig.

giphy-11

3. Planera din tid

Ett bra tips är att du tar dig tiden att se vad som måste göras den här dagen eller veckan. Många saker som vi ser som måsten kanske inte behöver göras just imorgon eller kanske inte ens den här veckan. Fyll inte din kalender så att du knappt kan urskilja vad du skrev som första punkt.

4. Våga säga nej till stress

När det blir för mycket för dig, våga säga ifrån. Våga säga att det blir för mycket och att du inte kommer hinna med vissa saker idag. Eller imorgon. Eller ens den här veckan. Genom att du vågar säga stopp så inspirerar du även andra till att inte ta på sig för mycket.

giphy-12

5. Ta tid till det som INTE stressar dig

Alla har vi saker som gör att vi går ner i varv och får oss lugna. Vi måste ge oss tid till att läsa Harry Potter-böckerna en gång till på kvällarna, läsa tidningen eller äta lunch i lugn och ro. Det innebär alltså att inte att ha gaffel och kniv i högsta hugg och samtidigt försöka skicka iväg ett mejl på din laptop. Lämna datorn vid ditt skrivbord eller arbetsplatsen, låt ditt huvud vila någon halvtimme och drick en kopp te och känn in hur det är att bara vara.

6. Take a break

När det bara är för mycket och det inte ens hjälper att försöka strukturera upp dagen – ta en paus. Tillåt dig fem minuter där du inte tänker på någonting eller ta en powernap. Ta en kort promenad där du fokuserar på allt som faktiskt händer runt omkring dig och inte vad du måste göra när du kommer in igen.

giphy-8

7. Be om hjälp

Ibland kan kollegorna på jobbet eller dina vänner vara en stor stressavlastare. Ta hjälp om det är något du inte kan eller känner att du inte hinner. Det är alltid lättare att ha någon att bolla med.

giphy-7

Hur du mår påverkar hela din vardag, så se till att lyssna på kroppen och huvudet när de säger ifrån, för din hälsa är det viktigaste du har!