in

7 misstag du gör på jobbet (som gör ditt liv så mycket tråkigare)

workenvironment

Det är inte lätt att vara vuxen. Att jobba är inte alltid jättekul, men för de allra flesta helt nödvändigt. Men det finns vissa saker som faktiskt gör jobbet tristare än det egentligen behöver vara. Här är misstagen som gör jobbet jobbigare. Mer

1. Du tar konstruktiv kritik personligt

Det här är jag själv sååå skyldig till. När någon säger ”det här var jättebra, men tänk på att…” så har jag en tendens att ta det som att jag är världens sämsta medarbetare.

Men tanken med att ge feedback är inte att klanka ner på dig eller mig som person. Tanken är att du ska kunna göra ett bättre jobb i framtiden. Det behöver inte betyda att du gör ett dåligt jobb nu. Utvecklingspotential är väl ändå en bra grej? Tänk också på att om du får feedback från din chef eller en erfaren kollega, så behöver det inte handla om att det du gjort är dåligt i sig, utan bara inte är hur just det företaget du jobbar på brukar göra det.

Med det sagt, så kan det fortfarande vara svårt att inte ta illa upp om någon kritiserar ens arbete. Det bästa du kan göra för att ge dig själv en så bra position som möjligt är att bemöta kritiken ödmjukt om proffesionellt. Det värsta du kan göra är att gå i försvar. Visa att du förstår (eller vill förstå) kritiken och vill samarbeta för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

2. Du är en skvallerbytta

2 59edd6356fa8c

Att skvallra om chefen eller en annan medarbetare kan kännas tillfredställande i stunden, men undvik detta till varje pris. Skvaller skapar bara dålig stämning. Kom också ihåg att de som skvallrar med dig, ofta också kommer skvallra om dig. Säg saker du kan stå för, och var så ärlig och snäll du kan.
Att vara professionell innebär att du säger sådant som behöver sägas, till den personen det berör. Om det inte är något som hjälper personen eller arbetsplatsen, håll det för dig själv. Det här gäller SJÄLVKLART inte olika former av kränkningar och annat som skadar någon.

3. Du tar på dig för mycket ansvar

Det är lätt att överarbeta, särskilt om du är ny på jobbet. God arbetsmoral är absolut inte en dåligt egenskap, men se upp med att lova mer än du kan leverera med hälsan i behåll.

Om du hela tiden pressar dig själv till det yttersta kommer det förr eller senare innebära en katastrof. Det där stora projektet går dåligt för att du lät hundra småsaker stjäla din uppmärksamhet, eller så kan du inte njuta av hur bra det går för att du är så stressad att du bara vill gråta.

Respektera dig själv och de begränsningar du har. Kommunicera med din chef kring din arbetsbörda om du känner att det är mycket. Ofta märker de runt omkring dig inte hur stressad du är om du inte berättar det för dem, så gå inte och vänta på att någon annan ska hantera din stress!

4. Du frågar för lite

Hur många gånger ska det behöva upprepas? Det finns ingen dumma frågor! Ställ frågor, många frågor. Det är inte ett tecken på att du är korkad, utan att du bryr dig om att göra ett bra jobb. Såvida du inte har chefen från helvetet så har den full förståelse för att du inte vet allt och behöver vägledning då och då.

PS. Om din kollega ser ut som att den kommer kollapsa av stress vilken sekund som helst så kanske det är bättre att googla, eller fråga någon annan.

5. Du verkar asocial

Att vara fokuserad och effektiv i all ära, men social interaktion är en viktig del av livet. Lite kallprat här och där är viktigare än du tror. Du spenderar större delen av din vakna tid på jobbet, så varför inte göra det till åtta timmar bland vänner istället för åtta timmar bland främlingar? Dessutom blir det så mycket lättare att be en kollega om hjälp om du har ett socialt band till den.

Är du en person som inte är bekväm med att vara tjenis med allt och alla så är det helt okej. Du ska inte behöva ändra på den du är för att passa in på din arbetsplats. Förklara det för dina kollegor i så fall, så att de fattar att du inte tycker illa om dem utan bara är lite tyst av dig.

6. Du äter mat som gör dig trött

Min sambo åt länge tabletter med tryptofan för att sova bättre, och vet du vad som mer innehåller denna tröttande aminosyra? Jo, kolhydrater.

Jag är inte den som vill lägga mig i vad du äter. Det är helt upp till dig vad du tycker är gott och känner att din kropp mår bra av. Men om du som jag känner dig orimligt trött någon timme efter lunch, så kan det vara en bra idé att ta bort de snabba kolhydraterna (bröd, pasta, ris) och fylla på med frukt och grönsaker.

7. Det är bara ett jobb

Det kan kännas som att hela ditt liv hänger på att du gör bra ifrån dig på jobbet. Men tro mig när jag säger att du har all rätt i världen att misslyckas ibland. Du är inte mer än en människa. Kom i tid och gör ditt bästa, men acceptera det faktum att allt inte kan bli perfekt.

Ditt värde ska inte baseras på hur bra du sålde idag, hur tydlig presentation det var, eller hur nöjd kunden blev. Du är så mycket mer än ditt jobb, och det är viktigare att du kan komma hem och slappna av på kvällen än att stressa dygnet runt för att prestera felfritt.