in

7 män som har hyllats på Oscarsgalan – trots anklagelser om sexbrott och misshandel

man oscars

Gång på gång får män ta emot det mest prestigefyllda pris det finns inom film; en Oscar. Detta trots att de är anklagade eller dömda för brott mot kvinnor och barn. Mer

Natten till måndag gick Oscarsgalan av stapeln för 89:e gången. När det var dags att dela ut pris för ”Bästa manliga skådespelare” vann Casey Affleck för sin roll i Manchester by the sea. Affleck är bland annat anklagad för att trakasserat två av sina kvinnliga kollegor sexuellt.

Amanda White, som är producent och jobbade på filmen I’m still here (2010) med Affleck, har anklagat honom för att ha trakasserat henne verbalt, han ska ha fått en manlig medarbetare att dra ner byxorna och visa henne sin penis och Affleck ska också en gång ha tagit tag i White och hotat henne för att hon inte ville stanna i samma hotellrum som honom. Efter att hon vägrade ska han ha trakasserat henne via sms. White sade upp sig från filmen.

Magdalena Gorka, som jobbade med foto för samma film, har sagt att när hela filmteamet sov i en lägenhet i New York vaknade hon upp och hittade Affleck bredvid sig i underkläder. Han ska ha pressat henne att få stanna när hon försökte få bort honom.

Återkommande mönster

Tyvärr är inte detta en engångsföreteelse. Att kvinnors ord inte tas på allvar, att mäns karriärer fortsätter gå spikrakt uppåt trots denna sortens anklagelser och att Oscarskommitén totalt struntar i allt och ger pris till någon som Casey Affleck.

Mel Gibson var nominerad för en Oscar i kategorin ”Bästa regissör” för sin film Hacksaw Ridge (som var nominerad i sex kategorier varav den vann i två av dem). 2010 släpptes en ljudinspelning med Mel Gibson där han (bland annat) säger till sin ex-flickvän Oksana Grigorieva att ”om du blir våldtagen av flera [n-ordet] så är det ditt fel”, kort innan han hotar att döda henne och våldta henne själv. Grigorieva hörs säga ”vilken sorts man slår en kvinna när hon håller ett barn i sin famn, slår henne två gånger i ansiktet? Vad är det för sorts man?” varpå Gibson hörs svara ”vet du vad – du fucking förtjänade det”. Inspelningen gjorde att polisen startade en utredning om våld i hemmet.

Tvingades till våldtäktsscen

För filmen Last tango in Paris (1972) blev Marlon Brando nominerad för ”Bästa manliga skådespelare” och Bernardo Bertolucci nominerad för ”Bästa regissör”. Filmen innehåller en våldtäktsscen, där den då 19-åriga skådespelerskan Maria Schneiders karaktär blir våldtagen analt av Brandos karaktär. I scenen gråter Schneider, och det var inga filmtårar. Scenen stod nämligen inte med i manus, utan var något Brando och Bertolucci lade till samma dag, och Maria Schneider fick inte reda på att scenen fanns förrän precis innan tagning. Brando och Bertolucci ville ”få en reaktion från en flicka – inte en skådespelerska” och de ville att förnedringen skulle kännas äkta.

[adSpace placement=”auto”]

Schneider ville inte spela in scenen med pressades av Brando och Bertolucci att spela in våldtäktsscenen ändå. Efter att filmen var gjord blev Schneider beroende av droger och hon gick in i en djup depression. Hennes filmkarriär kom aldrig riktigt igång igen men hon ägnade sig senare i livet åt att förespråka kvinnors rättigheter, med mycket fokus på filmbranschen.

Hyllades trots att han våldtagit 13-åring

Och vem glömmer Roman Polanski när vi pratar om detta? I mars 1977 våldtog Polanski den då 13-åriga Samantha Jane Geimer, vilket han erkände när han anhölls. Han flydde sedan till Frankrike inför hot om fängelsestraff, men fick ändå en Oscar för ”Bästa regissör” för filmen The Pianist på 2003 års Oscarsgala. Polanski fick stående ovationer – trots att han erkänt till att ha våldtagit ett barn.

Woody Allen har varit nominerad för en Oscar 20 gånger och vunnit fyra gånger. Senaste gången han vann var 2011 för ”Bästa originalmanus” för filmen Midnight in Paris. 1992 anklagades Allen av Dylan Farrow, då sju år gammal, för att ha våldtagit henne. Dylans mamma Mia Farrow och Allen hade ett förhållande i tio år, Allen hade också adopterat Dylan. Efter en utredning friades Allen från anklagelserna, men 2014 publicerade Dylan Farrow ett öppet brev i en blogg på New York Times där hon återigen anklagade honom för att ha våldtagit henne när hon var sju år. Några veckor senare vann Cate Blanchett en Oscar för ”Bästa kvinnliga skådespelare” i Allens film Blue Jamine och hon prisade honom för filmen i sitt tacktal.

Drog tillbaka anklagelser

2010 lämnade Michael Fassbenders ex-flickvän Sunawin Andrews in en ansökan om besöksförbud mot honom. Hon anklagade honom för att ha slängt henne över en stol så att hon bröt näsan, han ska ha släpat med henne längs en bil i rörelse vilket ska ha gjort så att hon stukade fotleden, förstörde vänstra knäskålen och att en cysta på äggstockarna brast. Senare drog hon tillbaka anklagelserna och enligt källor nära Andrews ska det ha varit för att hon inte ville äventyra Fassbenders karriär. Fassbender nominerades i kategorin ”Bästa manliga biroll” på Oscarsgalan 2014 för sin roll i filmen 12 years a slave och på Oscarsgalan 2016 nominerades han i kategorin ”Bästa manliga huvudroll” för sin roll i Steve Jobs.

Att rykten eller anklagelser i sådana här former skulle ”skadar en mans karriär” har aldrig varit mindre sant. Se bara på Donald Trump! Han säger själv att han kommer undan med sexuella övergrepp för att han är känd, han tycker det är okej att ta kvinnor på fittan och  göra ”vad man vill” med kvinnor – och han har den högsta maktpositionen i världen. Så att filmbranschen fortsätter skilja på ”art och artist” blir vi knappt förvånade över. Men det måste få ett slut nu.