in

7 dåliga vanor du borde sluta med innan du fyller 30

daliga vanor sluta med innan 30 veckorevyn

Alla har vi dem: dåliga och bra vanor. En del underlättar livet men det finns också de som är mindre bra för dig. Om de dåliga vanorna inte gör livet svårare nu när du fortfarande är ung så finns det stor chans att de kommer göra det i framtiden. Elite Daily har sammanställd sju vanor som vi alla borde sluta med asap: Mer

 1. Du dricker för lite vatten

  Det är lättare att sluta och börja med vanor ju yngre du är. Därför är det läge att sluta med ditt kaffeklunkande och börja dricka mer vatten istället.

  Hur odödlig, ung och fräsch du än känner dig kommer huden tacka dig om några år.

 2. Du ignorerar dina föräldrars SMS och telefonsamtal


  Ring tillbaka till dina föräldrar. Vi är inga läkare men det råder inga tvivel om att de också kommer lämna livet en dag. Hur stolta de än var när du flyttade hemifrån så betyder det inte att de saknar dig titt som tätt – precis som du nog också saknar dem?

 3. Du äter ute för mycket


  Att äta ute ofta är inte bara jobbigt för plånboken. Det kommer bli jobbigt för dig också om några år när du inser att du inte riktigt har koll på hur man lagar all den där goda maten. Börja experimentera i köket redan nu så kommer du dels har mer pengar över till att resa och vara riktigt skicklig i köket när du blir äldre.

 4. Du använder ditt kreditkort när du har slut på pengar


  Det här vet du innerst inne men det är lika bra att vi påminner: allt som oftast är det bäst att låta bli att köpa det du inte har råd med. Istället för att sluta varje månad med en skuld på kreditkortet att betala när lönen kommer bör du se över din ekonomi i stort. Om du en dag inte har möjlighet att betala av dina kreditskulder kan det gå så illa att du får en betalningsanmärkning. Med en sådan blir omöjligt, eller riktigt svårt, att ta lånet till den där större lägenheten du behöver flytta till när familjen kanske blir större.

 5. Du använder ”snabba bantningsmetoder”


  En del metoder för att gå ner i vikt är rent ut sagt extrema och kan skada din hälsa inte bara fysiskt men också psykiskt. Förutom att du kan bli trött och få näringsbrist kan det också göra att du får en ohälsosam relation till mat.

  De snabba bantningsmetoderna gör ofta mer skada än nytta och vill du skapa en förändring i ditt liv är det bättre att ändra på dina vanor långsiktigt än att göra en drastisk förändring under en vecka för att sedan gå tillbaka till samla beteendemönster.

 6. Du ber om ursäkt – men bara lite


  Det här är en vana som många har när de gjort fel och sårat någon. Det finns nämligen flera olika sätt att be om ursäkt på. men en del av dem är bara sätt för dig att inte behöva erkänna ditt fel fullt ut.

  ”Förlåt om jag gjorde dig ledsen” är inte ett sätt att be om ursäkt. Du erkänner inte att det du gjorde var fel utan säger bara att OM personen blev ledsen så var ditt beteende fel. Det är bara ett sätt att lägga över ansvaret på den drabbade.

  Att be om ursäkt är svårt men med de här tre stegen kommer du långt:

  Börja tydligt och säg att du verkligen är ledsen för det du gjorde eller sa. Visa sen förståelse och säg att du förstår varför personen blev ledsen och besviken. Till sist är det dags att be om förlåtelse och säger du bara att du hoppas att personen kan förlåta dig.

  Svårare än så är det inte!

 7. Du använder mobilen när du kör bil


  Många av de vanor vi tagit upp i den här listan vill du säkert sluta med innan du fyller 30 år. Men om du inte slutar med den här sista vanan så kanske du inte ens blir 30.

  Vår generation är som klistrade till våra telefoner och allt för många är för dåliga på att låta luren ligga när vi kör bil.

  Låt den ligga. För din och och alla andra trafikanters skull.