in

7 dåliga saker du gör på helgen som kan förstöra din kommande vecka

ovanor helg

Att sova så länge du vill och ta tag i all tråkig städning – låter det som en vanlig helg? Då ska du nog se till att ändra dina vanor. Här är sju dåliga saker du gör på helgen som kan rubba hela veckan som kommer! Mer

 1. Du ”tar ikapp” sömn

  Efter att ha gått upp supertidigt varje dag under veckan och inte kunnat snooza så många gånger du hade önskat planerar du att sova bort en hel del av helgen. Men studier har visat att för mycket sömn kan vara riktigt dåligt för ens kreativitet, skriver Hellogiggles. Så om du vill ha ett jämt flöde av kreativitet under veckorna ska du skippa marathon-sömnen.

 2. Du sträckkollar serier

  Ja, visst, det är jätteskönt att bara ta en helg och kolla någon säsong av ens favvoserie, eller att se de där filmerna alla tipsat dig om. Men att sträckkolla tv kommer med hälsorisker så som en negativ påverkan på ens humör och kognitiva förmåga. American Academy of Sleep Medicine menar också att risken för att du blir involverad i en ”olycka på arbetsplatsen eller en sömnig bilkrock” ökar, och det vill man ju gärna undvika.

 3. Du dricker för mycket alkohol

  Självklart är det inte bra att dricka för mycket alkohol någon dag under veckan, men om du tar både fredag och lördag till att dricka har du säkert märkt att söndagen inte riktigt räcker till för att hinna återhämta sig på. Forskning säger också att dricka för mycket alkohol kan leda till insomnia-symptom, en högre risk för skador hos kvinnor (särskilt) och en tidigare risk för stroke, skriver Greatist.

 4. Du gör så många sysslor du bara hinner

  Många känner att helgen är enda gången de har tid och energi för att göra tråkiga sysslor så som att dammsuga och tvätta. Men om du kommer spendera din helg med att jobba kommer du inte vara tillräckligt utvilad till när du ska tillbaka till ditt vanliga jobb. Försök istället sprida ut sina sysslor och ärenden under veckan, så du inte behöver göra precis allt på helgen.

 5. Du tar ingen sociala medier-paus

  Att scrolla igenom fina bilder på Instagram och uppdatera sig på sitt Facebook-flöde kanske inte känns jobbigt, men att hela tiden vara uppkopplad kan vara riktigt dåligt för dig. Studier har visar att sociala medier kan förstärka känslor av ensamhet och trigga depression. Så ha din mentala hälsa i åtanke, och möjlighet att komma in i en ny vecka på bra humör och utvilad, se till att ta en paus från mobilen.

 6. Du blir orolig på söndagskvällen

  Oavsett hur grym din helg varit, och kanske fortfarande är, så kommer den jobbiga känslan av att behöva gå tillbaks till jobbet och vardagen. Skriv upp saker du gillar med ditt jobb och fundera om det händer något roligt den kommande veckan (om inte – planera in något du kan se fram emot!). På så sätt känns det roligare att det snart är måndag.

 7. Du äter för mycket skräpmat

  Att äta bra mat på veckorna och äta skräpmat på helgen kan kännas som en bra balans, men en studie som publicerats i Molecular Nutrition and Food Research menar att den här formen av jojo-bantning är lika dåligt som att äta skräpmat regelbundet under veckorna också. Självklart får du äta skräpmat, men sprid gärna ut det lite.